Daniel Novák: Kája Mařík a Řehoř Samsa

Křižovatka hotového úseku kanálu Odra–Dunaj s Gliwickým průplavem u města Kędzierzyn-Koźle v Polsku

Křižovatka hotového úseku kanálu Odra–Dunaj s Gliwickým průplavem u města Kędzierzyn-Koźle v Polsku Zdroj: Jaroslav Kubec, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Kájovi Maříkovi by srdíčko rozrušením poskočilo. Ručky by sepnul k modlitbičce, možná by i do lesovny za Zdeničkou radostí skočil. Štědré evropské fondy zaplatí velkou část rekonstrukce Svaté Hory u Příbrami.

Místa, jehož návštěva byla pro Káju vpravdě iniciační. Po rekonstrukci by se tak hošík mohl znovu vydat tam, kde si hrstka českých katolíků užívá zázraky Panenky Marie.

A díky současné vzkvétající lásce k nefalšovaným (občas i falšovaným) farmářským produktům, mohl by se Kája na mariánské pouti znovu napít láku z domácích okurek, které u cesty prodával poutníkům jakýsi stařeček. Již by si asi nesrknul rovnou ze soudku, protože z toho by se v Bruselu osypali více než z pomazánkového másla. Ale stejně by to mohlo být zase hezké.

Kafkovsky absurdní. Tak pojmenoval pan prezident plán tunelu pod Červenohorským sedlem, který by spojil odlehlé Jesenicko s ostatními regiony. Tedy v případě, že by nepokračoval na polskou stranu. Asi se mu zase neudělalo dobře. Hlava státu jinak podobným stavbám zaníceně fandí. Například mytickému kanálu Dunaj– Odra–Labe či průplavu Váh–Odra hnanému přes Jablunkovský průsmyk.

O něm jel dokonce jednat do Moskvy se slovenským premiérem. Vodou tyto kanály zatím nepřetékají. Racionalitou určitě. Ani absurdní proměna Řehoře Samsy však nebyla úplný chaos.

Dva nezávislé průzkumy ukázaly, že více než polovina zájemců o nové bydlení využívá jako zdroj informací internet. Kdo by to byl v dnešní době řekl.