David Klimeš: Podpora růstu s ručením omezeným

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Co se dá udělat pro rekordních 24,8 milionu lidí bez práce v Evropské unii? Dále škrtat, prohlubovat recesi a čím dál více nakukovat do řecké bezvýchodné spirály dluhů a úpadku? Socialistický kandidát na francouzského prezidenta François Hollande už zdaleka není sám, kdo by škrty vyměnil za podporu růstu.

Obrat již hlásají spolu s Hollandem mnozí evropští politici, dokonce, světe div se, včetně těch německých. Hollande ale nemůže slavit. Mnohem více než o skutečnou změnu dosavadní škrtací politiky jde jen o změnu rétoriky. Evropu asi zachvátí módní vlna prorůstových balíčků. Jejich obsah ale bude podobně mdlý jako v případě opatření, která v Česku představil premiér Petr Nečas.

Němci správně tuší, že se jejich jestřábí fiskální politika zbytku eurozóny přejídá. Tvrdé škrty prohlubují recese nejen na jihu Evropy, ale i v Belgii či Nizozemsku, kde dokonce položily tamní vládu. Němci proto překvapivě smírně vykročili vstříc pravděpodobnému příštímu vládci Francie Hollandovi se slovy o podpoře růstu. Mezi francouzskou a německou představou je ale pořád velká propast.

Hollande chce výrazně zvolnit tempo snižování deficitů, rozbít fiskální europakt, nadělit Francouzům dárky za 20 miliard eur a zdanit, co se hýbe. Němci jen opatrně připouští, že v červnu vedle nedotknutelného fiskálního europaktu mohou oznámit několik prorůstových opatření.

Slovy německého ministra financí Schäubleho, „pokud nyní mluvíme o růstu, neznamená to změnu kurzu“. Výsledkem řečnění o růstu tak nejspíš budou (s možnou výjimkou hollandovské Francie) hubené prorůstové balíčky a dotace od Bruselu, který chce za miliardy eur od Evropské investiční banky podpořit výstavbu infrastruktury.

To zásadní – zpomalení tempa snižování rozpočtových deficitů – ale nejspíš není na obzoru. Na fiskálním europaktu Němci stále trvají. Je tedy na umu jednotlivých premiérů, aby za málo peněz předvedli velké prorůstové divadlo. Dobrou inspirací mohou být třeba tuzemské plány ODS na podporu ekonomiky.

Část příjmů z aukcí emisních povolenek musí jít tak jako tak do ekologie. Ale nyní se z toho stává prorůstové opatření. Přenosová elektrická soustava potřebuje nové transformátory na hranicích. Ale teď se budou stavět ve jménu růstu. Dotacím pro obnovitelné zdroje už dlouho zvoní hrana, ale nyní to bude hrana prorůstová. A chladicí věže Temelína vyrostou také prorůstově.

Ne všechna zamýšlená opatření jsou samozřejmě pouhými rétorickými figurami. Například vykrádání účtů státních firem je u pravice novinka. Ale Nečasův balík dobře ukazuje, co si stát v zadlužené Evropě může dovolit udělat pro podporu růstu. Skoro nic.