David Klimeš: Před českými dluhopisy není úniku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Taktice Miroslava Kalouska financovat státní dluh ve zvýšené míře z peněženek domácího obyvatelstva se dá utéci čím dál hůře. Nyní se prodávají státní dluhopisy, jimž ještě není tak těžké říci ne. Nahlédněme však do blízké budoucnosti.

V ní se rýsuje rostoucí apetit po domácích státních dluhopisech v důsledku penzijní reformy a následně takové zdaňování zisku z prodeje cenných papírů, které jako by přímo pobízelo k nákupu pětiletých státních dluhopisů. Obecně je Kalouskova politika zvýšení domácí držby dluhu správná. To ale ještě neznamená, že je také vždy výhodná.

S tisícovkou v kapse jsem se včera vydal na obhlídku Kalouskových spořicích dluhopisů do pobočky jedné z distribučních bank. Nakonec jsem ji ale vládě rozpočtové odpovědnosti neodevzdal. Našel jsem v nabídce motivaci Miroslava Kalouska: financovat dluh ve zvýšené míře od tuzemských domácností. Našel jsem v nabídce i motivaci bank dluhopis nabízet: za odměnu dostanou extra klienty do svých poboček. Nenašel jsem ale motivaci pro sebe. Roční dluhopis mi nabídne jistotu dejme tomu jednoho hamburgeru zdarma. To je pramálo sexy. Připomeňme, že třeba úspěšné povodňové dluhopisy po roce 1997 byly zajímavé svým přizpůsobením aktuální míře inflace. Dnes má jakýs takýs smysl snad jen pětiletý dluhopis, jehož problémem už není úrok, ale minimální likvidita.

Sotva jsme se ale vyhnuli lákadlu jménem spořicí státní dluhopisy, už buší na dveře rozhodování o zapojení se do druhého pilíře penzijní reformy. A zde už se ten, kdo si bude chtít sám spořit na budoucí důchod, státním dluhopisům jen těžko vyhne. Pokud se Evropa nějak zázračně neoklepe, většina budoucích penzistů se v příštím roce bude rozhodovat o své životní investici v podobné atmosféře, jaká panuje dnes.

Akciové fondy prodělávají, naopak korunové dluhopisové fondy odměňují konzervativní investory. Už nyní se tedy za hlavního favorita penzijní reformy dá označit Kalouskovo dítě – fond státních dluhopisů, mezi nimiž budou hrát prim samozřejmě ty české.

Aby toho nebylo málo, v daňové reformě Kalousek chytře kalkuluje s výrazným zpřísněním zdaňování zisku z prodeje cenných papírů. Světe div se, hranice splatnosti, při níž se vyhnete placení daně, se prodlužuje z půl roku právě na pět let, což výtečně pasuje právě k pětiletým státním dluhopisům.
Ať už tedy přímo prostřednictvím spořicích dluhopisů, nebo nepřímo prostřednictvím penzijních fondů, Kalousek bezpochyby výrazně povzbudí domácí apetit po financování českého státního dluhu. To, že autor těchto řádek považuje spořicí dluhopis i penzijní opt-out za nepříliš výhodné nabídky státu, na tom těžko něco změní.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.