David Klimeš: Superhrubá mzda na „inom princípe“

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: mediafax

Ať Věci veřejné při koaličních jednáních klidně vydírají stravenkami či daňovými výjimkami. Superhrubou mzdu by ale mohly nechat v klidu zemřít. Kříž nad tuzemským unikátem přitom neznamená, že by superhrubá mzda v Evropě nelákala další experimentátory. Jen co v Česku dodýchá, ujmou se jí na sousedním Slovensku. A to bez většiny českých chyb.

Vít Bárta z Věcí veřejných chce superhrubou mzdu bránit, aby nedošlo k dalšímu výpadku v příjmech státu. Ministr financí Kalousek ale svou reformu navrhl tak, že čistý příjem se málokomu změní o víc než o desetikoruny. Ministrovi šlo spíše o zjednodušení celého systému. Snad Bárta vytáhl superhrubou mzdu jen jako trumf při koaliční licitaci. Hájí totiž paskvil z dílny vlády Mirka Topolánka, který se ukázal jako chybný hned třikrát.

Za prvé selský rozum daňového poplatníka dosud nepobral, proč má platit daň z peněz, které odvede na sociálním a zdravotním pojištění, jež je fakticky samo daní. Za druhé reforma usnula v půli cesty, když se pojistné placené zaměstnavatelem nepřesunulo na bedra zaměstnance. Teprve tehdy měl zaměstnanec konečně prozřít, jak je jeho práce v Česku drahá. Vůbec nejhorším důsledkem zpackané superhrubé mzdy ovšem byla faktická daňová degrese u vysokopříjmových zaměstnanců a byrokratická náročnost. Než tento v mnoha ohledech chybný systém napravovat, je opravdu lepší ho opustit a vrátit se ke klasickému výpočtu daně z hrubé mzdy.

Slováci nám ale chtějí ukázat, že to přece jen jde. Ale musí se to umět dobře připravit. Příští rok začne platit slovenská verze superhrubé mzdy. Tamní ministr práce Josef Mihál všude opakuje, že s českou verzí má společný „jen název“ a že bude fungovat „na jiném principu“.

Slovenská vláda se skutečně pokusí udělat to, na co čeští reformátoři neměli odvahu. Veškeré odvody se přesunou na bedra zaměstnance, o to více se zdvihne mzda od zaměstnavatele. Spolu se sjednocením výpočtu sociálních a zdravotních odvodů bude i pro laika vše přehledné a jasné. Na rozdíl od české fušeřiny z roku 2008 by takto provedená superhrubá mzda skutečně mohla na Slovensku dle záměrů tamní vlády vychovat pravicovou většinu obyvatel, protože takto jasná výplatnice opravdu může přivodit lehký infarkt i dosavadním podporovatelům sociálního státu.

Souběh česko-slovenských superhrubých mezd příští rok tak jasně ukáže, že když dva dělají totéž, není to totéž. Na Slovensku začne platit docela dobře promyšlená a doopravdy rovná superhrubá mzda včetně reformy odvodů. V Česku bude dožívat fakticky degresivní a administrativně náročná kolegyně. Tedy pokud ji pomýlený Bárta neudrží při životě ještě déle.