David Kocourek: Politické nejistoty v Evropě

Sídlo ECB ve Frankfurtu

Sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: Reuters

Nejistot spojených s vývojem ekonomiky v Evropě je celá řada. Ve stínu dnešního hlasování o setrvání Velké Británie v EU ovšem v úterý byla vyřešena jiná zásadní nejistota. Německý ústavní soud rozhodoval o tom, jestli program OMT (nákup státních dluhopisů) Evropské centrální banky je v souladu s jejich ústavním pořádkem.

Ve svém usnesení se nakonec ztotožnil s argumentací Evropského soudního dvora, na který se předtím obrátil s předběžnou otázkou, zda program OMT odpovídá právu EU.

Soudci v Karlsruhe si však stanovili několik podmínek, které musejí být dodržovány. Některé z nich sice mohou limitovat záběr tohoto programu, ale i tak po tomto rozhodnutí ECB zůstal nástroj, který může být užitečný při dalších případných krizích především periferních států eurozóny. Toto rozhodnutí se současných programů kvantitativního uvolňování dotýká hlavně v omezování ztráty.

ECB si bude muset dát pozor, aby neutrpěla ztrátu v nějakém nakupovaném instrumentu. Otázkou do budoucna zůstává, jestli toto omezení se týká individuálních instrumentů či programu jako celku. Každopádně i tak si trhy oddechly.
Kromě dnešního referenda ve Velké Británii jsou ve výhledu nedělní, po půl roce opakované parlamentní volby ve Španělsku.

Na podzim pak může finanční trhy rozkolísat ústavní referendum v Itálii o transformaci Senátu republiky na Senát regionů. Ve výhledu roku 2017 jsou pak volby ve Francii, Německu a pravděpodobně v Itálii.

Autor je analytikem Komerční banky