David Navrátil: Oddělte budoucnost od minulosti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Začněme úplně něčím jiným, než jsou finanční trhy. Představte si, že bych vám dal jen tak dva lístky na koncert vaší oblíbené kapely. Jdete na koncert a vidíte, že před vyprodanou halou stojí zoufalci, kteří si nestihli koupit lístek. Jeden z nich vám nabídne za dva lístky dvacet tisíc korun. Odmítnete a jdete na koncert. Mám jednoduchou otázku: kolik vás lístky stály? Že nic?

Zkusme to ještě jinak. Představte si, že vám pošlu dvacet tisíc. A jdete se projít a náhodou jdete kolem stejné haly.
A zjistíte, že tam hraje vaše oblíbená kapela. A navíc máte možnost koupit dva lístky za dvacet tisíc. Kolik vás stojí lístek teď? Dvacet tisíc? Ano, ale v prvním případě taky.

Každý den se rozhodujeme a každý den odhadujeme náklady našich rozhodnutí. Nebereme v potaz náklady ušlých příležitostí a příliš se koncentrujeme na utopené náklady. Proto vám první příklad dělal problémy.

Když investujeme, jsme mimo jiné upozorňováni, že minulé výsledky investic nejsou zárukou budoucích výsledků. Vypadá to jen jako právní nutnost. Ale není. Neměli bychom se rozhodovat o investicích na základě minulých nákladů, tedy na základě ceny, za kterou jsme nakoupili akcii, a na základě času, který jsme kdysi tomuto rozhodnutí věnovali.

To je minulost, utopené náklady. Důležitá je dnešní cena, a zda stále platí investiční příběh. A zároveň identifikace možných příležitostí, aby se z nich nestaly ušlé. Prostě každý den mít na paměti, že minulé zisky nemají co do činění s budoucím rozhodnutím.

Autor je hlavním ekonomem v České spořitelně