Doba je zlá. Nebojte se zajít pro radu

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: pixabay.com

Ekonomové, novináři, byznysmeni a prakticky každý ve veřejném prostoru dostal v poslední době nejspíš i opakovaně otázku, co poradit domácnostem nejvíce zasaženým současnou špatnou ekonomickou situací. A určitě by bylo dobré takovou otázku co nejlépe zodpovědět. Jenže jak dát odpověď, aniž by zněla povýšeně? Jedna věc říct jde.

Slyšet už bylo leccos a určitě nejde říct, že by to byly nutně špatné rady. Některé jsou určitě rozumné, jako sledovat své výdaje, pokud možno je osekat, plánovat finance, snažit si udělat rezervu či říct si v práci o vyšší mzdu. Jiné už nejsou tak obecně platné, ale každá rada se ve špatné době cení, a tak jsme si mohli přečíst o myšlence otužovat se a snížit v zimě doma teplotu, přestěhovat se, nejíst tolik maso, přestat kouřit a pít alkohol, či dokonce chodit nakupovat po jídle, abychom neměli při výběru tak velké oči.

Udělat tlustou hranici mezi prvními a druhými radami není snadné, záleží na kontextu, ale z prvních je cítit snaha o zvýšení finanční gramotnosti, z dalších pak bída dnešních dní. V obou skupinách ale můžou bohužel znít více či méně povýšeně. Rada udělat si finanční rezervu pro domácnost, které se znásobily výdaje na jídlo a elektřinu a ví, že za měsíc vzroste nájem a zkrátka jim to nevychází, by mohla někoho dokonce urazit. Kdyby to přeci šlo tak snadno, tak to dávno udělají a nepotřebují naše panské rady.

Dvojnásob je to vidět třeba u zmíněného kouření. Je hořce úsměvné si představit, jak kuřák s existenčními problémy sleduje televizi nebo čte noviny a přečte si ekonomovu radu, že by si mohl polepšit, kdyby nekouřil. Určitě to slyší v životě poprvé a nikdy ho nenapadlo přestat...

Ale aby to nebyla jen kritika oněch panských rad a zaznělo i něco konstruktivního. Jednou z rad, která často zní a nejvíc ze všech dává v současné době smysl, je poradit se s někým. Je pro to hned několik důvodů. Zaprvé to není panská rada. Dokud vše funguje jak má, nemáme důvod se o své finanční situaci s nikým moc radit. Možná bychom se díky tomu mohli mít lépe, ale nic nám nehrozí, v životě jsme spokojení a je to navýsost intimní otázka, kterou nechceme probírat s nikým cizím.

Zadruhé víc očí může lépe poznat, že nás někde někdo obírá nebo chce obrat. Pokud jsme někam investovali nebo nám někdo nějakou investici nabízí, podvod nám šijí na míru. Druhý pár očí může velmi snadno poznat, že někde peníze tečou do kanálu. Třetí důvod je ryze ekonomický, protože důvěra k odborníkovi je spoléháním se na to nejcennější, co lidská společnost má, a to je dělba práce a specializace.

Kdo je ale tím, kdo může poradit? Záleží na situaci. Pokud máte nabrané úvěry včetně hypotéky, je chybou nezajít do banky. Oproti běžnému přesvědčení banky nemají zájem vás nechat padnout a umějí protáhnout délku splácení, sloučit úvěry a mnoho dalšího. Na své problémy je neupozorníte, dávno o nich vědí. Přinejhorším se tedy nic nezmění. U financí to může být finanční poradce nějaké solidní společnosti.

Ale především v kritických chvílích není ostuda zajít na úřad práce. Celý život jste platili daně a pojištění a stát se vám odvděčil nepřehledným systémem dávek, o kterých často ani nevíte, že existují, natož že na ně máte nárok. Na úřadě vám pomůžou. Existuje také celá řada neziskových organizací, které tuto práci do jisté míry suplují a je to jejich denní chleba, takže na vás nikdo nebude koukat skrz prsty. Vy ale víte nejlépe, že vaše situace je specifická, a v takové chvíli je nejlepší si s někým promluvit.

Autor je hlavní ekonom Platební instituce Roger