Dominik Stroukal: Většina planety letos zažije dvoucifernou inflaci

Není nepředstavitelné, že by Indie vyskočila nad deset procent meziročního růstu cen.

Není nepředstavitelné, že by Indie vyskočila nad deset procent meziročního růstu cen. Zdroj: profimedia

Více než dvě miliardy lidí dnes žijí v zemích, které zažívají dvoucifernou inflaci. Alespoň to spočítal Alex Gladstein z organizace Human Rights Foundation a čísla uveřejnil na Twitteru. Díky tomu se jeho součet dal nejen ověřit, ale i dopočítat. Vypadá to, že se číslo ještě letos s jistotou přehoupne přes tři miliardy a s vysokou pravděpodobností i přes čtyř miliardy. To by znamenalo, že by dvoucifernou inflaci zažily země, v nichž v součtu žije většina obyvatel planety.

Poslední inflační čísla máme za červen, tedy z poloviny roku, a vypadá to, že to nejhorší ještě zdaleka nemáme za sebou. Úrokové sazby se začínají pomalu zvyšovat i ve Spojených státech a eurozóně, ale jen vlažně, a v inflaci se projeví až za delší dobu. Jinými slovy, pokud by se letos na dvoucifernou inflaci vyhouply ještě všechny země, které mají současnou inflaci vyšší než 8,5 procenta, celkový počet lidí žijících v zemích s dvoumístnou inflací by se zvýšil na 2,7 miliardy. Polovinu z tohoto přírůstku by způsobily Spojené státy americké a z dalších velkých zemí stojí za zmínku Spojené království a Kolumbie.

Mezi zeměmi, jež mají inflaci mezi 8 a 8,5 procenta, není moc velkých – s výjimkou Itálie. Celkové číslo by tak poskočilo jen mírně na 2,8 miliardy. Zajímavé by to bylo, pokud by se přidaly i země, které mají nyní mezi 7,5 a 8 procenty, kam spadá obří Bangladéš, Mexiko, ale i Německo, Thajsko či Keňa. To už bychom se dostali na 3,4 miliardy, což se začíná blížit polovině světové populace, přesně je to 43,5 procenta. Stačilo by tak už jen pár zemí z nižších kategorií či jedna jediná z kategorie mezi 7 a 7,5 procenta, kde je nejen velká Jihoafrická republika či ještě větší Kongo, ale především druhá nejlidnatější země na světě, tedy Indie.

K jakémukoli číslu přidáte Indii, tak vám pochopitelně extrémně naroste. A že by Indie vyskočila nad deset procent meziročního růstu cen, není nepředstavitelné. Uplynulá dekáda byla jedinou od nezávislosti z roku 1947, kdy ceny alespoň na čas dvouciferně nerostly. Přidejme k tomu skutečnost, že velkoobchodní ceny zažívají v Indii dvoucifernou inflaci už déle než rok, a skoro to vypadá jako velmi dobrá sázka.

V součtu tak v zemích s inflací nad sedmi procenty žije pět miliard lidí. Velká většina světa. Polovina zbylých obyvatel žije v Číně, a když se přidá Japonsko, zbytek jsou jen drobné počty. Čína a Japonsko stahují světový průměr s 2,5 a 2,4 procenta meziročního růstu cen. Házení zemí s podobnou inflací do jednoho pytle není chytrá metoda pro odhad budoucnosti, protože z jednoho čísla nijak nevyplývá, jaká je v dané zemi dynamika inflace, tedy jestli na to číslo inflace spadla, nebo prudce vyrostla. Pro ilustraci našeho problému to ale může stačit. Ukazuje to, jak silný problém ve světě inflace představuje. Jak moc je svět globalizovaný. A přestože se to jen velmi těžko odhaduje, minimálně v moderní poválečné ekonomice to vypadá, že to letos bude úplně poprvé, co se něco podobného stane.

Alex Gladstein, který s myšlenkou výpočtu přišel, ještě upozorňuje na něco, co je potřeba neustále opakovat. Inflace totiž nebere spravedlivě, ale více dopadá na lidi s nižšími příjmy, na starší a na obyvatele v regionech. Navíc útočí pocitově více na chudší domácnosti, kde se každá koruna musí obracet. Znervózňuje nás, ničí vztahy, vede k patologickému jednání. A všechny tyhle dopady nejsou rozděleny ve společnosti rovnoměrně. Žijeme v bezprecedentní době, která bude mít bezprecedentní následky.

Autor je hlavní ekonom Platební instituce Roger