Dušan Kütner: Agrárníci míří do Senátu

Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR

Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR

V přehršli výsledků víkendových voleb poněkud zapadla informace o jednom úspěchu, a to zemědělců. V senátních volbách se totiž do druhého kola dostali hned tři zástupci Agrární komory – té komory, s níž premiér Petr Nečas letos na jaře odmítl jednat o podpoře zelené nafty a chystanou protestní akci komory označil za vydírání.

Prezident komory Jan Veleba (jako nezávislý) a předseda Agrární komory okresu Břeclav a dosavadní senátor Jan Hajda (ČSSD) přitom postoupili z prvního místa, viceprezident komory Jindřich Šnejdrla (ČSSD) pak z místa druhého, když jeho hlasy nestačily pouze na vsetínský fenomén jménem Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Zemědělci, kteří s nervozitou čekají na podobu společné zemědělské politiky v EU po roce 2013, tak vyslali současné vládě vzkaz, že i s nimi se počítat musí.

Nobelova cena míru pro Evropskou unii byla natolik překvapivou zprávou, že s ní nepočítali ani takoví mistři předpovědí, jakými jsou sázkoví bookmakeři. Tuzemská sázková kancelář Fortuna před udělením ceny zveřejnila jména dvanácti potenciálních kandidátů, jméno Evropské unie byste mezi nimi ale hledali marně.

Podle Fortuny se měl o cenu poprat zejména americký politolog a propagátor nenásilného odporu Gene Sharp a afghánská lékařka a tamní exministryně Sima Samarová. V úvahu dokonce připadal i letitý kazachstánský prezident Nursultan Nazarbajev. No alespoň by se vítěz nehádal, kdo za něj pojede cenu převzít.