Glosa Jana Škvrňáka: Neaktivní volič - šance pro polského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda sice slaví vítězství v prvním kole voleb, obhajobu mandátu ale jistou nemá

Polský prezident Andrzej Duda sice slaví vítězství v prvním kole voleb, obhajobu mandátu ale jistou nemá Zdroj: Reuters

Rafal Trzaskowski   ztrácí na stávajícího prezidenta Dudu asi deset procent
2
Fotogalerie

První kolo prezidentských voleb v Polsku nepřineslo mnoho překvapení. Dále v klání postupují obhajující prezident Andrzej Duda (Právo a spravedlnost) a varšavský starosta Rafał Trzaskowski (Občanská koalice). Pokud by Dudu v druhé kole porazil, znamenalo by to pro vládnoucí koalici významnou komplikaci.

Trzaskowski ztrácí na Dudu po prvním kole lehce přes deset procent, což není nesmazatelný rozdíl. Nyní záleží na tom, zda dokáže získat hlasy voličů dalších opozičních kandidátu. Duda může lovit mezi příznivci národovecké pravice a jejího kandidáta Krzysztofa Bosaka, jeho cílem je i demobilizaci voličů nepostupujících kandidátů.

V případě vítězství Trzaskowského nebude mít koalice Sjednocené pravice dostatečný počet hlasů na přehlasování prezidentského veta. Zemi by tak mohla čekat až tři léta konfliktu prezidenta s vládou, v krajním případě i předčasné parlamentní volby.

Obhajoba Andrzeje Dudy by naopak dala vládě klid na práci, neboť hlava státu může svým hlasem zvrátit veto Senátu.

Jasnou prohrou jsou už nyní prezidentské volby pro lidovce. Šéf strany Władysław Kosiniak-Kamysz získal pouhých 2,6 procenta hlasů a může se pod ním začít houpat předsednická židle.