Glosa Jany Havligerové: Žádné velké problémy, jen chyba komunikace

Radar VERA-NG

Radar VERA-NG Zdroj: era

Tuzemská administrativa šlape jako hodinky. Zákony, například při zadávání veřejných zakázek, se dodržují v plném rozsahu. Totéž platí při rozdělování a čerpání dotací. Občas se sice chybuje, ale především v komunikaci a na nižších než ministerských pozicích.

Jako v případě nákupu drahých radarů Věra NG. Vysvětlit okolnosti akvizice se nepovedlo, tak rezignoval náměstek ministra obrany. Výhradně ovšem kvůli mediálnímu tlaku, který vrhal špatné světlo na rezort. Povel pro nového náměstka zní: Zlepšit externí komunikaci! Je to dobrý návod pro celou státní správu.

Součástí výběrových řízení na důležité posty by měl být i test, v němž by uchazeči prokázali obratnost v odpovídání na pár dotěrných otázek: Není tato zakázka předražená? Nejedná se náhodou o střet zájmů? Sada dotazů by se dala průběžně obměňovat, kdo by testem neprošel, musel by pracovní štěstí hledat jinde. A všichni dohromady bychom se měli jako v ráji. I když – ještě by to chtělo domyslet, jak zatočit se šťouraly, kteří nejsou placení z eráru.