Glosa Jaroslava Bukovského: Padajícím burzám oponuje geopolitický index

Prezident Trump na návštěvě Číny.

Prezident Trump na návštěvě Číny. Zdroj: Reuters

Prezident Trump na návštěvě Číny.
Prezident Trump na návštěvě Číny.
Prezident Trump na návštěvě Číny.
4
Fotogalerie

Že tweety amerického prezidenta Donalda Trumpa mají svojí cenu, už burziáni dávno ví. Ten nedělní vyšel investorský svět na půldruhé procento celkové hodnoty světových akciových trhů. Právě o tolik totiž propadl globální index Dow Jones poté, co Trump zvěstoval zpřísnění své celní politiky proti Číně. Zatímco nejvyšším propadem to odnesla samotná burza v Pekingu, oči pro pláč zbyly investorům v Hongkongu, ale i na nejvyspělejších trzích starého kontinentu.

Ačkoli americko-čínská obchodní válka letos globálnímu trhu nedovolila překročit svá loňská maxima, existuje pohled, který pro příští měsíce hlasuje spíše pro čilý akciový růst. Tím je index geopolitických rizik zkonstruovaný pány Caldarym a Iacoviellem, který je používán coby jediné měřítko geopolitických rizik, které lze protáhnout až do roku 1899. Vývoj tohoto indexu přitom ukazuje opačným směrem, nežli nedávná Trumpova „tweetorika,“ či propad významných světových burz. Ten totiž už od loňského září klesá, a na rozdíl od burz tak odráží rostoucí šance na to, že Trump se svým čínským protějškem skončí ve vřelém objetí.

Aktuálně svou hodnotou odkazuje kamsi k jaru 2017. Tehdy měly přitom před sebou světové akcie zhruba pětinovou spanilou růstovou jízdu. Zda je lepším ukazatelem budoucnosti investorská psychika, anebo emocemi parketu relativně nedotčený geopolitický index, se může ukázat už brzo. Rozhovory mezi Amerikou a Čínou startují osmého května.