Glosa Martina Čabana: Vláda a Charta

Původní signatáři a další osobnosti disentu se sešli 7. ledna v pražské Lucerně na oslavě výročí Charty 77.

Původní signatáři a další osobnosti disentu se sešli 7. ledna v pražské Lucerně na oslavě výročí Charty 77. Zdroj: čtk

Desítky předvolání k výslechu a neustálé kontroly dokladů zažil také Václav Havel (†75).
Desítky předvolání k výslechu a neustálé kontroly dokladů i při nákupu zažil také Václav Havel (†75).
Andrej Babiš
Bohuslav Sobotka
Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (vlevo) a jeho čínský protějšek Wang I spolu jednali 29. dubna v Pekingu. Ze setkání vzešlo prohlášení o vzájemné spolupráci obou států. Obě země se v dokumentu ujistily, že se nebudou vměšovat do vnitřních záležitostí druhého státu, a podpořily ochranu lidských práv.
8
Fotogalerie

Čeští ministři si včera připomněli kulaté výročí Prohlášení Charty 77. To je jistě v pořádku. Prohlášení, jímž disidentské kruhy uprostřed tuhé normalizace vyzvaly stát, aby dodržoval, k čemu se sám oficiálně zavázal, výrazně ovlivnilo další dění v Československu.

 A tehdejší odvaha signatářů zaplacená zničenými kariérami, výslechy, vězením a přinejmenším v případě Jana Patočky i životem by měla inspirovat dodnes.

Co už si vláda mohla odpustit, bylo doprovodné prohlášení, v němž se o chartistickém důrazu na občanská a lidská práva píše: „Nemůže být úspěšná a prospěšná taková vláda, která by těmito hodnotami nepoměřovala svou činnost, svá rozhodnutí a své politické vize.“ Zní to hezky, ale vzpomínka na návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, na strach z dalajlamy a lokajské „prohlášení čtyř“ dělají z této věty profesionálně napsanou, leč pokryteckou frázi. Poměřovat by se jistě mělo, ale i v případech, ba zejména v případech, kdy to zrovna není výhodné.