Glosa Petra Peška: Drazí konšelé

Magistrát hlavního města Prahy

Magistrát hlavního města Prahy Zdroj: Wikipedie

Magistrát Prahy
2
Fotogalerie

V téměř všudypřítomné platové horečce se nemohlo zapomenout ani na představitele místních samospráv – od zastupitelů přes radní až po starosty, primátory a hejtmany. Vládní návrh počítá se zvýšením jejich odměn až o 7,5 procenta. Jak těch uvolněných – tedy těch, co to dělají de facto na plný úvazek – až po ty neuvolněné, kteří to mají jako doplněk k jinému zaměstnání. V zásadě je to v pořádku.

Pokud chceme mít kvalitní samosprávy a schopné lidi v jejich čele, je potřeba je dobře zaplatit. Když to vezmeme odshora, navrhovaných zhruba 120 -140 tisíc pro hejtmany a primátory velkých měst včetně Prahy není nijak přestřelených. Je třeba si uvědomit, že jde o funkce na úrovni vrcholných manažerů. Stejně tak jako navrhovaných cca 42-53 tisíc u uvolněných starostů obcí do tisíce obyvatel (a 25-32 tisíc u neuvolněných), kde je často problém s hledání schopných a ochotných adeptů největší.

Jistě, můžeme se v některých kategoriích ptát, zda to není moc. Například navrhovaných 94 tisíc u uvolněných pražských zastupitelů se může vcelku oprávněně zdát docela dost, mimo jiné i v porovnání s platy poslanců. Anebo zda není až příliš velkorysé už samo celkové zhruba 7,5procentní zvýšení, zvláště očima lidí pracujících v privátní sféře.

Je tu také nebezpečná spirála. Roste ekonomika, tudíž rostou mzdy, zvyšují se platy ve veřejné sféře, tudíž roste i průměrný příjem, tedy je nutné dorovnat i ostatním…. Návrh zvýšení odměn u představitelů místních samospráv by neměl mít přímý dopad na již tak děravý státní rozpočet – jejich odměny jsou vypláceny z rozpočtů samospráv – u neuvolněných jde navíc jen o doporučený strop. Přesto by zde byla rozumnější selekce s důrazem na některé kategorie, nikoliv plošné zvyšování. Ale tak to holt ve veřejné sféře chodí, a u současné vládní garnitury dvojnásob.

Je prostě nutné si uvědomit, že demokracie je drahá. A pokud něco hlídat, tak ne nějaký ten tisíc sem či tam, ale kvalitu zvolených zástupců. I na té místní úrovni.