Glosa Petra Peška: Oranžové vládní vlny

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) zůstává předsedou strany, uspěl na prvním on-line sjezdu. (9. 4. 2021)

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) zůstává předsedou strany, uspěl na prvním on-line sjezdu. (9. 4. 2021) Zdroj: ČTK / ČSSD

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček
Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)
Poslanec Jan Birke na on-line sjezdu ČSSD. Účastní se ho se ze své kanceláře na náchodské radnici.
Jan Hamáček na on-line sjezdu ČSSD (9. 4. 2021)
5
Fotogalerie

Ze „stranického“ hlediska je pro Jana Hamáčka sjezd ČSSD úspěchem. Uhájil předsednické křeslo, odrazil útoky dvou vyzyvatelů. Tomáše Petříčka porazil přesvědčivě, Kateřinu Valachovou na celé čáře. A ve vedení je staronový šéf strany obklopen svými lidmi.

Pro ČSSD se moc nemění, což je dobrá i špatná zpráva. Pokračuje ve své cestě, stranické pnutí je přinejmenším prozatím zažehnáno.

Na druhé straně se nedostavil žádný nový impulz, který by mohl oranžové odrazit od hranice ponoru, kde se podle průzkumů veřejného mínění pohybují. Hamáčkův příslib adresovaný straníkům: „Já nás do té sněmovny na podzim dovedu!“ zněl sice rázně a pochopitelně, ale bez nějaké výrazné změny bude obhajoba poslaneckých křesel mimořádně těžká.

Zajímavé bude druhé dějství, ke kterému se schyluje ve vládě. Stranická prohra může Tomáše Petříčka vyhodit z již rozkývaného křesla šéfa diplomacie. Spekuluje se, že by se do Černínského paláce mohl vrátit Lubomír Zaorálek, který by tak ukončil svou roli krizového manažera na ministerstvu kultury. A tam by mohl zamířit vlivný náchodský poslanec za ČSSD Jan Birke.

Takový scénář by znamenal několik věcí. V neposlední řadě by se zhmotnilo přání Miloše Zemana „Petříček a Blatný ven“. Ukázalo by to také, že spekulace o konci ministra školství Roberta Plagy byly jen kouřovou clonou, aby se zastřel původní plán odchodu pouze ministrů zdravotnictví a zahraničí.

Hlavně by to ale pro premiéra Babiše bylo vítaným, alespoň dočasným odkloněním pozornosti od vlastních problémů. A že jich není málo. Podivná výměna v čele ministerstva zdravotnictví, spor o ruskou vakcínu Sputnik V, zveřejněný deník druhého muže hnutí ANO Jaroslava Faltýnka…

Sociální demokraté už asi nikdy nezopakují „oranžové tsunami“, když na podzim 2008 triumfovali v krajských i senátních volbách. Vládní vlny či vlnky ale dělat umějí. Alespoň než narazí na mělčinu.