Glosa Petra Peška: Rudá léčba Ondráčkem

Zdeněk Ondráček

Zdeněk Ondráček Zdroj: ČTK

Záběry na jedoucí osamocené auto, které tvořilo „delegaci České republiky“ během návštěvy u separatistů v ukrajinském Donbasu, vyvolávaly očekávání, jaká to zápletka na diváky této humorné skeče čeká. Z vozu ovšem nevystoupil Borat ani jiný komik, nýbrž komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. Hrála hymna, následovalo setkání s lídrem samozvané „Doněcké lidové republiky“, vše jakoby podle státnického protokolu. Byť šlo o soukromou cestu, jak Ondráček odbyl následné výtky.

Jenže tím nebylo komickým prvkům konec. Nad výletem komunistického poslance se začali pohoršovat členové vládní koalice, kterou Ondráčkova strana drží u moci. Podle ministra zahraničí za ČSSD Tomáše Petříčka samozvaný český emisar v samozvané separatistické republice „dělal ostudu České republice“. A premiér a šéf ANO Andrej Babiš taktéž správně podotkl, že to „určitě není v souladu se zahraniční politikou naší vlády“.

Pokud se ale vládní koalice opírá o hlasy KSČM, je chtě-nechtě spolupachatelem i takovýchto diplomatických výstřelků. A jedna humorná diplomatická epizoda z Donbasu je ještě tím nejmenším. Komunisté už prokázali, že si dokážou prosadit do vládní agendy svá témata i své lidi. Z jejich pohledu je to pochopitelné, podpora vlády není zadarmo.

V souvislosti s Ondráčkovou donbaskou misí premiér Babiš pronesl ještě jednu pozoruhodnou větu: „Vnímám, že předseda Filip to nevnímá jako problém,“ prohlásil s odkazem na postoj šéfa KSČM. Správně by mělo být řečeno, že sám Babiš nevnímá jako problém, že nechal komunisty přičichnout k moci a teď se rádoby diví. Ale tomu se pro změnu není třeba divit vzhledem k jeho minulosti.

Přečtěte si reportáže The Student Times z válkou zasažené Ukrajiny: