Glosa Petra Peška: Rudé rozpočtové requiem

Předseda KSČM Vojtěch Filip vystoupil na tiskové konferenci poslaneckého klubu strany (20. 10. 2020)

Předseda KSČM Vojtěch Filip vystoupil na tiskové konferenci poslaneckého klubu strany (20. 10. 2020) Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Jednání Senátu o daňovém balíčku: Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) (10.12.2020)
Předseda KSČM Vojtěch Filip na tiskové konferenci komunistů po krajských a 1. kole senátních voleb (3. 10. 2020)
3
Fotogalerie

Komunisté opět našli způsob, jak se připomenout. Trvají na tom, že se ve státním rozpočtu přesune deset miliard určených pro armádní nákupy na jiné účely.

Nepřesvědčila je v pátek ani ministryně financí Alena Schillerová. Dokonce se nedostala ani do tiskové zprávy na webových stránkách KSČM, kde byl citován jen předseda Ústřední výboru (!) strany Vojtěch Filip.

Pohnutky komunistů i jejich předsedy jsou zjevné. Strana se ve voličských preferencích propadá, „konstruktivní“ přístup s tolerancí vlády zjevně u příznivců nezabral. Na obzoru jsou volby a Filipův odchod. Takže je o co bojovat. V prvním případě se doufá v alespoň existenčně přijatelný výsledek – tedy nad pět procent. V tom druhém pak o důstojnou rozlučku s předsedou strany, o jeho odkaz a místo ve stranických brožurách.

Obojí je důležité. Komunisté v nadcházejících volbách cítí existenční ohrožení. Vojtěch Filip prý chce opravdu skončit, takže by nepochybně rád završil svoji předsednickou kariéru s dobrým skóre. Anebo alespoň bez ostudy. Asi proto ta silná slova týkající se rozpočtových požadavků: „Jestli si myslí vláda, že o to musíme prosit, tak my se prosit nemusíme o nic.“

Jenže komunisté už sílu nemají. Sice se poprvé po listopadu 1989 dostali blízko vládní moci, ale jejich preference, a hlavně i volební výsledky padají. Ve snaze tento trend zastavit tedy nasazují svoji obvyklou polistopadovou zbraň: troufalost kombinovanou s drzostí. Například, když v pátek ministru obrany Lubomíru Metnarovi v souvislosti s armádními škrty vzkázali: „Ale mohl by změnit názor on. Nebudeme trvat na tom, aby rezignoval.“

Samozřejmě, nejde tu jen o několik vět, tentokrát pronesených z úst předáků KSČM. Strana „rudých“ cítí, že to s ní jde z kopce. Navzdory výhodnému politickému postavení, do kterého se nyní dostala.

A správně si spočítali, že pokud rozpočet neprojde, nebude to bráno za jejich vinu. Navíc nějakých deset miliard, které chtějí uzmout armádě, v dnešní vládní rozhazovačné době až tak nikoho netrápí. A oni se budou moci zas ukázat jako bojovníci proti Západu, militarismu, vojensko-průmyslovému komplexu, čemukoliv.

Je to samozřejmě primárně chyba toho, kdo KSČM připustil k moci a dostal se do kouta komunistické závislosti. Na druhou stranu je třeba ocenit, že ministři v barvách ANO požadavkům na seškrtání armádního rozpočtu vzdorují. Tak jen, jestli odolá i kapitola určená pro samozřejmě armádní nákupy.