GLOSA: Volby a prohnilost aneb Když konzervativci neumějí česky

Jana Bobošíková s Václavem Klausem

Jana Bobošíková s Václavem Klausem Zdroj: CTK

Volební sešlost jménem Hlavu vzhůru pocítila, podobně jako řada dalších uskupení bažících po účasti v budoucí sněmovně, potřebu oslovit voliče epištolou doručenou až do jeho dopisní schránky. Nutno říci, že dvě gramatické hrubky a jedno stylistické zvěrstvo na řídce popsané straně formátu A4 jsou na konzervativce příliš. Rodný jazyk a jeho pravidla už nejsou tradiční hodnotou, za niž je třeba se brát?

„Odmítáme zesměšňování hodnot jako jsou rodina, vlast, úcta ke stáří (…)“ Nejen pravověrný konzervativec musí vedlejší větu začínající „jako jsou“ oddělit čárkou, jinak prozrazuje, že na hodinách češtiny věru nedržel hlavu vzhůru.

„Proto mějme odvahu naši zemi měnit.“ Kdeže. „Svou“ zemi. Ještě i „svoji“ pravidla dovolují. „Naši“ ne.

A nakonec: „Vše je o odvaze.“ Zrovna ten nejhnusnější anglismus, který češtinu kdy infikoval, je tu vysázen v modrých verzálkách! A na volebním letáku údajně konzervativního bloku! Kde zůstala suverenita jazyka? Fuj.

Dopis občanům strany Hlavu vzhůruDopis občanům strany Hlavu vzhůru | Hlavu vzhuruDopis občanům strany Hlavu vzhůruDopis občanům strany Hlavu vzhůru | Hlavu vzhuru

To zemanovci mají hesla tak krátká, že v nich není na pravopisné chyby místo. Proto raději voliče odpuzují fascinujícími vnitřními spory. Miroslav Šlouf – ano, ten Miroslav Šlouf – pláče nad nedostatkem demokracie v partaji, již sám zakládal.

Co je horší, pláče zřejmě právem. A plně se v tom shodne se senátorem Vladimírem Drymlem, který druhdy sháněl kompro na svou bývalou stranickou kolegyni a chlubil se, že chodí vždy ozbrojen. Skvělé. Francouzi na podobné téma už v roce 1990 natočili film. Jmenoval se Prohnilí proti prohnilým.