Jaderný summit průlom nepřinesl

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: profimedia.cz

Dlouho očekávaný summit OSN o jaderné bezpečnosti vyústil v poměrně vágní komuniké, jež varuje před dobře známými nebezpečími a neukazuje žádnou novou cestu, jak jim čelit. Nepomohla ani účast nejvyšších vůdců USA, Číny či Ruska. I proto komentátoři v zemích, jež se řadí mezi jaderné velmoci, hodnotí summit spíše skepticky. Včetně protijaderného aktivisty, jehož názor přinesl americký Christian Science Monitor. Mírný optimismus projevuje jen čínský list China Daily.

RIA Novosti

Summit blokuje rozvoj

» Vágní komuniké ze Soulu předpokládá odchod od vysoce obohaceného uranu v jaderném průmyslu. Případným teroristům to má ztížit práci při vývoji nukleárních zbraní, pokud by přišli k jadernému materiálu. Kdyby se do jejich rukou dostal nízce obohacený uran, měli by velké problémy jej obohatit na úroveň 235. Důraz na nízce obohacený uran je ale pokrytectvím. Zemím bez vlastních jaderných technologií je ponechána jediná možnost: využít import technologie z vyspělých států – lehkovodních reaktorů, které jsou již dnes na hranici své využitelnosti.

A jaké technologie pro sebe vyčlenily jaderné velmoci? Nedávno se začalo vážně diskutovat o „rychlých“ reaktorech fungujících na bázi rychlých neutronů. Vtip je v tom, že tyto reaktory pracují s vysoce obohaceným uranem (na 15 až 25 procent). Ano, počítá se sice s využitím plutonia, ale tato technologie jednoduše umožňuje velmocím obohacovat uran ve stejné pohodě jako dosud. V principu tedy komuniké nepředstavuje zákaz využívání vysoce obohaceného uranu. I kdyby tak činilo, kdo by poslouchal? Například Indie soustavně zavádí národní program vývoje rychlých reaktorů a nadiktovat jí parametry by bylo příliš arogantní. Je zatím brzy konstatovat, že jde o čistě ideologické lajnování hřiště, které má zacementovat aktuální dominanci jaderných velmocí. Ale vypadá to tak.

The Christian Science Monitor

Jaderná bezpečnost jen bez pozemních raket

» Pokud to prezident Obama myslí s jadernou bezpečností vážně, měl by uvažovat o demontáži 450 rozmístěných interkontinentálních balistických raket připravených k okamžitému odpálení na Rusko. Minulý měsíc jsem byl mezi 15 protestujícími zadrženými u letecké základny Vandenberg u Santa Barbary. Protestovali jsme proti připravovanému testu interkontinentální balistické střely Minuteman III. Letectvo se chce testy údajně ujistit o spolehlivosti nukleárních zbraní jakožto odvetného prostředku. Jenže ke startu připravená pozemní jaderná balistická střela je pravým opakem. Tyto rakety jsou zbraněmi prvního útoku a většina z nich by jaderný útok nepřestála.

V případě varování před ruským jaderným útokem by zazněl povel k odpálení všech 450 minutemanů dříve, než je nepřátelské hlavice zničí. Kdyby se varování ukázalo být falešné (jako už mnohokrát) a americké rakety by byly mezitím odpáleny, začali bychom třetí světovou válku, protože v Rusku platí při jaderném poplachu podobná pravidla. Vzhledem k 30minutovému letu raket by prezidenti v takovém případě měli asi 12 minut na rozhodnutí, zda spustí třetí světovou válku. Rusové přitom své rakety již málem odpálili 25. ledna 1995. Prezident Jelcin byl probuzen s tím, že americké rakety míří na Moskvu. Naštěstí byl tehdy střízlivý.

China Daily

Spojení bezpečnosti a jistoty

» Dvoudenní jaderný summit zakončili lídři 53 zemí podepsáním dokumentu, který politické odhodlání bojovat s jaderným terorismem přetavuje v konkrétní akční plán. Podpis dokladuje, že zástupci zemí učinili značný pokrok ve slaďování postojů, ale jadernou bezpečnost to ještě nezaručuje. Vlastní jaderná zařízení buduje nebo se na to připravuje více než stovka zemí. A překotný rozvoj jaderných technologií vyústil v rychlé celosvětové rozšíření jaderného materiálu. Podle MAAE byly mezi lety 1993 a 2011 evidovány dva tisíce případů pašování, krádeží či ztrát jaderného materiálu, přičemž 60 procent nebylo zajištěno.

Čína ctí svůj závazek vyvíjení vlastních jaderných bezpečnostních kapacit a aktivního poskytování pomoci jiným zemím: hostila nukleární workshopy pro více než deset asijských zemí, přispívá do Fondu jaderné bezpečnosti a MAAE. Ovšem jaderné bezpečnosti nebude dosaženo, pokud některé země brání globální spolupráci snahou omezovat rozvoj jaderných kapacit v jiných zemích. Jaderné summity by neměly být nástrojem dosažení strategických cílů některých zemí, nýbrž měly by sloužit hledání společných odpovědí na aktuální výzvy. Nezapomínejme, že chudoba a nerovnováha jsou živným roztokem pro terorismus.