Jak se vyznat v souboji o Yahoo

Yahoo

Yahoo

Microsoft a další společnosti podepsali s Yahoo dohodu o mlčenlivosti. Kdo všechno je ve hře o odkup a investice?

Kolem Yahoo je stále živo. Americký internetový obr s více než 80 miliony návštěvníků neví, co si se sebou počít a jeho vedení s radami od najatých poradců zvažuje, co dále. Jako velice pravděpodobná varianta se jeví prodej, zájem projevili , spolek několika investorů vedený Silver Lake Partners a Microsoftem, a své peníze by údajně .

Na Yahoo jsou ale čím dál větší tlaky. Investiční fond Third Point nyní skoupil 5 procent akcií společnosti a společně s dalšími investory hodlá na další výroční schůzi dosadit své vlastní lidi do rady a vystrnadit některé stávající. Podle zdrojů deníku Financial Times jsou současní akcionáři se stavem Yahoo vysoce nespokojeni a čekají právě na další zasedání.

Kdo a co chce od Yahoo

Samotný prodej je ale stále ve hře. Co si od akvizičních choutek jednotliví hráči sledují, jsem popisoval už dříve v samostatných článcích. Pokud se ale těmito texty nechcete pročítat, zde je malá rekapitulace:

- by od Yahoo získala zpět svůj 42procentní podíl akcií, který americká firma získala v roce 2005 jako investor. Šéf Alibaby Jack Ma si navíc slibuje, že by díky obchodu mohl vstoupit na stále lukrativní americký internetový trh.

- Na čínský trh by naopak mohl vstoupit . Redmond by zároveň mohl propojit služby Yahoo a MSN a prohloubit integraci s vyhledávacími a reklamními službami Bing.

- by si jistě také věděl rady s tím, co dělat se silným postavením na asijském trhu. Zároveň by na Yahoo mohl prodávat vlastní reklamu a nabízet vlastní internetové vyhledávání. V první řadě by ale zabránil Microsoftu v posílení jeho pozice na internetovém trhu.

Redmond v jednání pokročil, ale prozatím se přesně neví, co z toho vzejde. Firma uzavřela s Yahoo smlouvu o mlčenlivosti, díky čemuž bude moci nahlížet do různých interních papírů a záležitostí a pak se rozhodne, co dále. Podobné smlouvy podepsal také tandem investičních skupin Silver Lake Partners a TPG, kolem kterých je sjednoceno několik investorů.

SoftBank, Alibaba Group a Google zvažují odkupní nabídku (i když Google asi ne sám, zejména kvůli regulačním úřadům), skupina investorů kolem Silver Lake Partners a TPG zvažuje nejenom odkupní nabídku, ale také přímou investici, a kolem Microsoftu nikdo pořádně neví.SoftBank, Alibaba Group a Google zvažují odkupní nabídku (i když Google asi ne sám, zejména kvůli regulačním úřadům), skupina investorů kolem Silver Lake Partners a TPG zvažuje nejenom odkupní nabídku, ale také přímou investici, a kolem Microsoftu nikdo pořádně neví. | Jan Sedlak

Stříbrné jezero zapadá do trochu jiných plánů, které se rovněž nabízejí. Yahoo totiž shání případné investory zvenčí, kteří by do firmy nalili nový kapitál, a zhodnotili současná aktiva. Do tohoto spolku by se mohl připojit i Microsoft, o tom už se ale mluvilo i dříve.

Černý vzadu

Microsoftu by se angažovanost v Yahoo hodila, firma ale nechce do obchodu vstoupit sama, i když by rozhodně v současnosti nezaplatila takovou sumu, jako před třemi a půl lety, kdy Ballmer nabízel 45 miliard dolarů (33 dolarů za akcii). Za nevydařené námluvy údajně může tehdejší výkonný šéfa spoluzakladatel Yahoo Jerry Yang. Podle některých zdrojů blízkých Yahoo to byl ale nakonec hlavoun Microsoftu, který z celé akvizice vycouval.

Ať už to bylo jakkoliv, Microsoft celé Yahoo nechce, ale rád by se o podílový vstup do něj s někým podělil. Redmond totiž s internetovou firmou uzavřel smlouvu na 10 let, podle které bude vyhledávání a reklamní systém Yahoo pohánět technologie Bing. Jakmile by se ale Yahoo dostalo do rukou jiného majitele, mohlo by vše nabrat jiné obrátky. Svým vstupem by si Microsoft zajistil místo u jednacího stolu a mohl pořád své technologie držet ve hře.

S odkupní nabídkou by ale mohl přijít také jeden černý vzadu, který prozatím příliš nevystrkuje bradu – japonská telekomunikační a internetová společnost SoftBank. Ta vlastní 35,5 procenta v Yahoo Japan, firmě, jejíž 34,8procentní podíl vlastní také americká centrála Yahoo. SoftBank by tímto odkupem získala výrazný podíl a stala by se majoritním vlastníkem a dominantním hráčem na japonském trhu.