Jak to vidí Petr Kolman: DPH a pivo

Dny českého piva počtvrté

Dny českého piva počtvrté Zdroj: archiv ČSPS

Pivovar Únětice
Křinický pivovar
Křinický pivovar
Křinický pivovar
ilustrační foto
9
Fotogalerie

Myslitel a publicista Karel Havlíček Borovský v 19. století napsal: „Mnohý platí daně a neví proč. Mnohý platí daně a neví nač. Mnohý platí daně a neví komu.“ Vicepremiér Andrej Babiš nedávno opět žongloval s návrhem snížení daně z přidané hodnoty na čepované pivo. Připomeňme si, že DPH tvoří takřka všude na světě jeden z nejvýznamnějších pilířů příjmů státních rozpočtů.

 Platí ji všichni při nákupu většiny zboží a služeb. Proto se jí také někdy říká univerzální daň. Princip DPH spočívá v odvedení daně jen z rozdílu ceny mezi vstupem a výstupem. Podnikatel platí dodavatelům cenu počítaje v to i tuto nepřímou daň a sám dostává zaplaceno za zboží včetně zmíněné daně. Do státního rozpočtu potom odevzdá rozdíl mezi obdrženou a zaplacenou daní, případně mu může daň být v legálně vymezených případech vrácena. Zpět k pivu.

Proč ministr Babiš navrhuje snížení DPH zrovna jen a pouze u čepovaného piva? To mi přijde, ať se za mne druhý nejbohatší český občan nezlobí za upřímnost, značně populistické, a hlavně naprosto nesystémové.

Nicméně když už tedy jednou jsme u hry na výjimky, předkládám jiný, neméně progresivní návrh. Osobně bych uvítal snížení DPH u piva nealkoholického. Jde o pozoruhodný nápoj – neobsahuje skoro žádný alkohol, takže odpadají rizika spojená s alkoholismem, neobsahuje tolik cukrů jako různé sladké limonády, takže neposiluje rizika škod plynoucích z obezity, které jsou častými zabijáky Čechů i Moravanů. Snížená sazba DPH by pomohla rychlejšímu obratu tohoto chvályhodného zboží a jeho rozvoji v ČR.

Autor je právník a pedagog