Ve volbách vyhrávají osobní sympatie. Nezbývá nic jiného, než vyvolat nepřítele

Komentátor deníku E15 Jakub Horák.

Komentátor deníku E15 Jakub Horák. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Předvolební kampaň před říjnovými sněmovními volbami vstupuje do svého finále a celá situace začíná nabírat opravdu bizarních rozměrů. Jsme v situaci, kdy všechny kandidující strany slibují v podstatě totéž: Všichni splatí státní dluh, přidá se učitelům, důchodcům, zdravotním sestrám, bude se investovat do moderních technologií, výzkumu, dálnic a vlastně úplně do všeho, ale nikdo nebude zvyšovat daně.

Pokud všichni říkají totéž, vybíráte si mezi nimi obvykle podle dojmu. Takže mladým lidem se většinou líbí mladý šéf Pirátů Ivan Bartoš, případně předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová, protože ti jsou také mladí. A starším se líbí buď rozvážný profesor Petr Fiala z ODS, nebo manažer Andrej Babiš, záleží na dosaženém vzdělání. Pro ty opravdu nespokojené se stavem světa je tu bojovník Okamura a ti úplně marní nepůjdou volit vůbec, což je možná dobře, protože v posledních parlamentních volbách volilo až 60,80 procenta voličů a já se někdy ptám, koho by těch čtyřicet procent lidí volilo, kdyby byly volby povinné. A něco mi říká, že rozvážné strany s komplexním programem by to asi nebyly.

Jedinou možností, jak před volbami ještě rozčeřit hladinu veřejného mínění, tak zůstává boj. Boj proti někomu, patrně zlému, nebezpečnému, který nám chce něco vzít. Takže Andrej Babiš vystartoval se svým nejposlednějším klipem, kde dav uřvaných lidí křičí heslo „Chceme vaše prachy“ a na transparentech drží hesla vybízející k zákazu aut, zvýšení daní a ke zdražování, které ožebračí důchodce. Kdo to jsou, ti nebezpeční demonstranti? Inu – Piráti. Kdo jiný by to mohl být, když se v klipu mihne i zřetelně čitelný transparent s nápisem Antifa, což je zjevně narážka na minulost předsedy Pirátské strany Ivana Bartoše.

A jako spasitel se za chvíli zjevuje Andrej Babiš a slibuje, že on proti těmto nebezpečným šílencům bude bojovat až do roztrhání těla. Ne že by tomu někteří pirátští politici, a především europoslanci nedopomohli svými řečmi o starých bílých páprdech nebo o nutnosti s migranty vést dialog, a nikoli jim stavět bariéry. Ale s volebním programem politické koalice Piráti a Starostové má tento shluk nebezpečných demonstrantů asi stejně společného jako zprávy v bulváru se skutečností.

Vytvořit nepřítele a pak před ním někoho zachraňovat je nejstarší politická strategie, kterou používali už staří Římané, když v senátu soupeřili o nadvládu nad Římskou říší. Migranti, homosexuálové, nepřátelé dieselových aut a ekologové zdražující elektřinu, to je teď všechno pěkně na jedné hromadě. Škoda jen že Česká republika leží uprostřed Evropy a nemá žádnou hranici s některou z balkánských zemí nebo třeba s Tureckem – Andrej Babiš by tam teď zcela jistě už kempoval ve stanu a bránil ji vlastním tělem.

Kdo z vás si pamatujete některé minulé parlamentní volby, tak víte, že to nikdy nebylo jiné. Když po vládě ODS v roce 1998 nastupoval tehdejší vůdce ČSSD Miloš Zeman, líčil Česko jako spálenou zemi, za kterou může právě konkurenční ODS. Když po něm nastupoval k moci Andrej Babiš, líčil Česko jako rozkradenou zemi, za což podle něj může ODS, ČSSD a samozřejmě Kalousek. A nepochybně až po Babišově konci vystřídá šéfa hnutí ANO někdo další, bude za zničenou zemi moci on. A takhle to bude už napořád.

Video placeholde
Témata voleb 2021: Daně • Videohub