Jakub Seidler: Ani 40 tisíc čistého na byt v Praze nestačí. A bude hůř

Zdražování hypoték bude v návaznosti na stále rostoucí cenu peněz pokračovat i v příštích měsících.

Zdražování hypoték bude v návaznosti na stále rostoucí cenu peněz pokračovat i v příštích měsících. Zdroj: Aleš Pospíšil

Průměrná úroková sazba u nových hypoték v květnu vzrostla dle Hypomonitoru České bankovní asociace na 4,64 procenta z dubnových 4,39 procenta. Růst hypotečních sazeb pokračuje již 15 měsíců v řadě. Průměrná sazba se v květnu dostala na nejvyšší úroveň od poloviny roku 2010. Stejně jako v předchozích měsících však ještě zachycovala i smlouvy, které byly rozjednány dříve v době mírně nižších úrokových sazeb. Nabídkové ceny hypoték se v současnosti pohybují výše, nejčastěji v poměrně širokém rozmezí od 5,5 do sedmi procent v závislosti na konkrétních parametrech hypotéky. I ty se však velmi pravděpodobně dále zvýší.

Tržní úrokové sazby delších splatností, které jsou pro hypoteční sazby klíčové, totiž dále postupně rostou v souvislosti se zrychlující inflací, růstem úrokových sazeb v zahraničí a očekáváním dalšího zvýšení sazeb ze strany ČNB. Například pětiletá úroková sazba již překročila šestiprocentní hranici, desetiletá nedávno překonala úroveň 5,5 procenta, na níž byla naposledy před více než dvaceti lety. Tržní sazby jsou tak v současnosti zhruba o jeden procentní bod vyšší, než byly před měsícem.

Zdražování hypoték bude v návaznosti na stále rostoucí cenu peněz pokračovat i v příštích měsících. Pokud byla v dřívějších letech průměrná hypoteční sazba kolem dvou procent a nyní se pohybuje kolem šesti procent, měsíční splátky na jeden milion hypotéky jsou vyšší o více než dva tisíce měsíčně. Pro průměrnou hypotéku pohybující se mírně nad třemi miliony se měsíční splátka zvýší zhruba z 12 tisíc na 19 tisíc. Je tak zřejmé, že citelný růst úrokových sazeb bude zájem o hypoteční financování dále brzdit.

Zájem o hypotéky utlumí také přísnější pravidla ze strany ČNB platná od dubna. Vzhledem k dalšímu dvoucifernému růstu cen nemovitostí za první čtvrtletí letošního roku bude pro řadu žadatelů stále více limitující potřeba vlastních zdrojů. Příjmové parametry začnou činit obtíže i domácnostem s nadstandardními příjmy. Celkové zadlužení zájemce o úvěr, respektive velikost hypotéky, by dle nových pravidel ČNB nemělo přesáhnout 8,5násobek čistého ročního příjmu.

Měsíční splátka hypotéky by zároveň neměla být vyšší než 45 procent čistého měsíčního příjmu žadatele o úvěr. Právě tento poslední ukazatel je však z důvodu vysokých úrokových sazeb nyní poměrně omezující.

Pokud už zájemce o nemovitost dostačující výši vlastních zdrojů na pořízení nemovitosti v hodnotě čtyř milionů naspořil a zvažovaná hypotéka se bude pohybovat na současné průměrné úrovni 3,2 milionu korun, minimální měsíční čistý příjem musí při šestiprocentní hypoteční sazbě činit 43 tisíc korun.

Pokud se hypoteční sazby budou pohybovat kolem sedmi procent, zvýší se toto minimum na 47 tisíc. V případě hypotéky za šest milionů je pak potřebný měsíční příjem dvojnásobný. Žadatelé mladší 36 let mají sice omezení mírnější, mají ale také nižší potřebu vlastních zdrojů, což zvyšuje potřebnou výši hypotéky, a minimální požadované měsíční příjmy jsou tak obdobné.

Hypoteční trh sice v květnu po výrazném dubnovém propadu vzrostl, meziroční pokles však pokračuje kolem šedesáti procent. V návaznosti na další očekávaný růst cen hypoték, vývoj cen nemovitostí, ale také dodatečné zátěže na peněženky domácností z důvodu akcelerující inflace je patrné, že objem poskytnutých hypoték v letošním roce propadne. Uvedené faktory však naznačují, že pád bude nakonec výraznější, než by představoval jen návrat na hodnoty roku 2020. I ten by znamenal meziroční pokles hypotečního trhu o čtyřicet procent, nyní je však oprávněné očekávat i více.

Autor je hlavní ekonom České bankovní asociace