Jan Kovalovský: Konec dobrý, všechno dobré

euro, dolar

euro, dolar

Euro
Euro, Estonsko
Bankovky v hodnotě 500 euro
euro (ilustrační foto)
Eurobankovka v hodnotě 500 eur
16
Fotogalerie

Dolaroví býci začali od prvního říjnového týdne nastupovat do pozic, když svými nákupy poprvé po dvou měsících výrazněji posunuli doposud konsolidující měnový pár euro - dolar ze stávající úrovně 1,1200 o tři „patra“ níže. Dolar se vůči euru aktuálně pohybuje na březnových maximech, mírně pod hladinou 1,0900 eura za dolar. 

Kde hledat důvody? S odstupem jednoho roku hráči na forexovém trhu opět věří, že na prosincovém zasedání Fed přistoupí ke druhému zvýšení úrokových sazeb za posledních jedenáct let.

Při posledním vydání takzvané Béžové knihy na spekulanty dýchl mírný optimismus společně s jestřábími výroky představitelů Fedu. Také zrychlené tempo růstu ekonomiky USA ve druhém čtvrtletí tohoto roku zvýšilo dolarovým hráčům sebevědomí. S největší pravděpodobností bude tempo růstu potvrzeno i ve třetím kvartále a dodá tak ještě větší vítr do plachet příznivcům dolaru.

Aby to fanoušci dolaru neměli tak jednoduché, máme za rohem americké volby, probíhající přípravy na odchod Británie z EU a v neposlední řadě „strašáka“ v podobě nevyzpytatelné provázanosti světových ekonomik. Pravděpodobně se shodneme, že konec roku nejen pod tíhou fundamentu přinese mnoho zajímavých investičních příležitostí.

S možným vítězstvím Clintonové a klidným podnebím na světových trzích by euro bylo zatlačeno ještě výrazněji do defenzivy a dolar by se tak mohl podívat minimálně o další tři „patra“ níže až k úrovni 1,0600 eura za dolar.

Graphical visualization of market data.

V opačném případě, kdy na trhy může přijít v posledních týdnech roku „bouřkové“ období, by nebyl pohyb zpět k hladině 1,1200 eura za dolar žádným velkým překvapením.

Z teorie do praxe se může konzervativní investor přenést fyzickým nákupem očekávané silné měny ve směnárně nebo na svém bankovním účtu. Pro investory s vyšším rizikovým apetitem se pak nabízejí pákové certifikáty v podobě warrantů, ETF, opcí či CFDs u obchodníka s cennými papíry.