Jan Sedlák: Mobilní světy Microsoftu, Applu a Googlu nelze srovnávat

Stephen Elop na Nokia World 2011 představil první telefony s operačním systémem Windows Phone.

Stephen Elop na Nokia World 2011 představil první telefony s operačním systémem Windows Phone.

Nokia představila první telefony s Windows Phone od Microsoftu. Jaké jsou obchodní strategie největších gigantů v oblasti mobilních zařízení a služeb?

Nokia dnes představila své první telefony s operačním systémem Windows Phone od Microsoftu. V únoru oznámená spolupráce tak dostává první reálné obrysy a nové naleštěné stroje známé značky zároveň představují ideální start vylepšené verze Windows Phone 7.5 Mango. Pro obě společnosti se rovněž otevírá nejspíše poslední příležitost, jak obrátit křivku klesajícího tržního podílu (Nokia) a výrazněji se prosadit v mobilním byznysu (Microsoft).

O co oběma společnostem jde, jsme ostatně v průběhu roku komentovali už několikrát. O tom tento text nebude. Bude spíše o srovnání konkurenčních platforem Microsoftu, Applu a Googlu z pohledu obchodních strategií. Ve všemožných grafech se neustále srovnávají tržní podíly a příjmy jednotlivých obrů v mobilní branži. Jenže ono tak úplně není možné tyto tři platformy z hlediska obchodu srovnávat.

Směšné příjmy Windows Phone

Příjmy Microsoftu z Windows Phone od jeho spuštění v říjnu 2010 dosáhly pouhých zhruba 600 milionů dolarů. Microsoft sice žádná čísla oficiálně nezveřejňuje, k tomuto výsledku je však možné dojít pomocí jednoduchých počtů. Windows Phone finančně spadá do divize Entertainment & Devices. Pokud si odečtete příjmy z Xboxu 360, Surface a dalších drobností, na WP zbyde výsledné číslo 600 milionů dolarů.

Stephen Elop na Nokia World 2011 představil první telefony s operačním systémem Windows Phone.Stephen Elop na Nokia World 2011 představil první telefony s operačním systémem Windows Phone.

Poslední veřejná statistika se objevila v prosinci loňského roku, kdy Mirosoft oznámil, že jeho partneři odeslali prodejcům kolem 1,5 milionu telefonů s jeho novým systémem. Tzv. shipping ale ještě neznamená skutečně prodané kusy koncovým zákazníkům, ale pouze naskladnění u maloobchodníků. Následné mlžení nakonec v květnu 2011 ještě více zdramatizovali analytici, kteří přišli s tvrzením, že prodeje WP7 jsou katastrofální.

Nic moc. Steve Ballmer okamžitě přispěchal s prohlášením, že „lidé musí jejich platformu vidět a pak si ji zamilují.“ Opírat se mimo jiné mohl o průzkum skupiny ChangeWatch Research, podle které je 57 procent uživatelů Windows Phone 7 s tímto systémem spokojeno. Pro srovnání – s Androidem je spokojeno 50 procent uživatelů a s iPhonem tradičně 70 procent. Nové Mango navíc systém významně vylepšilo a nikdo rozhodně nemůže říci, že by redmondští udělali špatný systém. Už ho potřebují jenom dostat k lidem. Pomoci jim má Nokia.

Ten dělá to a ten zase tohle

Prodejní a finanční výsledky Windows Phone jsou v porovnání s Applem směšné. Ten jen za poslední čtvrtletí na iPhonu vygeneroval příjmy 13,3 miliardy dolarů. Na rozdíl od Microsoftu ale Cook prodává kompletní telefony a do výsledků jsou započítávány také příjmy od operátorů a z prodeje originálního příslušenství. Apple má na všem díky svému pověstnému propojení hardwaru a softwaru vysokou marži, jeho obchodní model je ale naprosto odlišný od Microsoftu i Googlu. Softies pouze přeprodávají licence jiným výrobcům, inkasují poplatky z obchodu Marketplace a v případě Nokie bude finanční spolupráce komplikovanější.

Zatímco Apple u mobilů vydělává na všem a Microsoft na licencích a příjmu z prodaného obsahu, Google na samotném Androidu nevydělává nic. Šíří ho totiž zadarmo, díky čemuž si ho velice oblíbili výrobci telefonů. Tato taktika ve výsledku hodně pomáhá penetraci telefonů s tímto systémem. Podíl Androidu meziročně roste o desítky procent a to následně Google staví do výhodné pozice a umožní mu praktikovat jeho obchodní model postavený na prodeji mobilní reklamy a služeb a samozřejmě příjmech z Android Marketu. O tom, jaké má Google s mobily plány, jsme psali v .

I když se Microsoft snaží s Windows Phone na trh protlačit, paradoxně nakonec více vydělává na konkurenčních platformách a s trochou nadsázky lze říci, že by si měl přát, aby se Android prodával stále více. Od většiny výrobců telefonů s tímto systémem totiž díky vlastnictví patentů inkasuje podíly z prodeje, aniž by musel hnout prstem. To se ostatně daří i partnerské Nokii, která ze stejného důvodu vydělává na prodaných iPhonech.

Analýza společnosti IDC nicméně odhaduje, že si Windows Phone díky Nokii do roku 2015 ukousne z trhu 20 procent. Finální Mango bylo do distribuce odesláno tento týden.