Jan Sedlák: Nokia před branami pekla

ilustrační foto

ilustrační foto

Moody’s, S&P, Fitch i Société Générale snížily rating Nokie do spekulativního pásma a doporučují prodej akcií. Jejich hodnota už leží pod třemi dolary a je nejnižší od roku 1996. Investorům se to nezamlouvá a firmu žalují. Finská uvadající kráska už není světovou jedničkou v prodaných mobilech a další vyhlídky nenasvědčují, že by měl nastat obrat.

Vedení Nokie trpělivě tvrdí, že má dlouhodobý plán, jenž se neprojeví ihned. Firma se musí vypořádat se ztrátovou divizí Nokia Siemens, zavírá továrny a propouští. Její ztráta v posledním čtvrtletí činí 1,3 miliardy eur i s injekcí 250 milionů dolarů od Microsoftu. Záchraně, zdá se, nikdo příliš nevěří.

Co se týče kvality chytrých telefonů, Nokia po počátečním zaspání dokázala konkurenci dohnat. Všechny telefony Lumia jsou povedené a splňují současné standardy. Lumií se ale i přes masivní marketingové akce prodalo jen asi dva miliony. Problém spočívá nejspíš v systému Windows Phone, na který je sice možné slyšet ódy, ale ve skutečnosti se telefony s těmito produkty příliš neprodávají. Poslední čísla ukazují, že Microsoftu a partnerům se jich mimo Nokii podařilo prodat jen milion kusů. Windows Phone uživatele příliš nezajímá.

Průzkum, který by zjistil proč, neexistuje, ale může to být tím, že Microsoft nastoupil do hry pozdě a nedokáže veřejnost přesvědčit o svých kvalitách. Pro softwarového giganta ale ukončení mobilní platformy nepřipadá v úvahu. Peníze do podpory a vývoje bude sypat stále. Musí, jinak by ho Apple a Google rozdrtily.

Jde totiž o celý ekosystém provázaných služeb. Stejné je to u Microsoftu s internetem. Jeho webové projekty už několik let vykazují ztráty ve stamilionech dolarů, přesto je „Softies“ zabít nesmí. A nejspíš se budou snažit udržet při životě i Nokii.