Jan Šindelář: eCall na houby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Touha lidí po jistotě v zoufale nejistém světě nezná mezí, což dalo mimo jiné vzniknout celému pojišťovacímu byznysu. Účast v něm je naštěstí z velké části dobrovolná. Kdo se nechá vystrašit někdy nechutnou reklamou, nechť si za pocit jistoty platí.

Horší to bývá, když se této odvěké lidské touhy chopí erár a překroutí ji k obrazu svému. To vždy zavání lobbingem, zbytečnými výdaji a ztrátou soukromí. Příkladem mohou být povinné a předražené kontroly komínů.

Ministerstvo dopravy s velkou slávou před týdnem představilo systém zvaný eCall, který bude od roku 2014 povinně montován do nových aut určených pro silnice Evropské unie. Velký bratr pak při každém žďuchnutí bude někam volat a hlásit problém. „A zajistí předání veškerých potřebných informací o tom, kde a kdy se nehoda stala, jaký typ auta havaroval a kolik lidí v něm bylo,“ řekl při té příležitosti ministr Zdeněk Žák. Kdo provoz celého systému zaplatí, už neříká. Jisté ale je, že půjde o tučné sousto pro mobilní operátory.

To je také důvod, proč tatíček stát a matička unie nenechají na vůli každého řidiče, zda si na palubu špiona KeCalla namontuje. Následovat bude zřejmě povinná instalace tohoto zařízení do houbařských košíků, neboť právě houbaři jsou při svém riskantním koníčku nejvíce ohroženi osamocenou smrtí.

Z dílny ministerstva vane ale ještě jeden reálnější vítr. Chodci možná budou muset nosit povinně reflexní prvky.
Stát si tak osobuje právo říkat lidem, jak se mají oblékat. V jejich vlastním zájmu, samozřejmě.