Jan Stuchlík: Hvězdné nebe

Vzdálená galaxie, ilustrační foto

Vzdálená galaxie, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Proboha, je to možné? Je plná hvězd! S těmito slovy astronauta Davida Bowmana z Clarkovy Vesmírné odysey by mohli časem obyvatelé měst hledět užasle na noční oblohu. Dnes tam vidí pouze oranžovou záři, přes niž problikává jen pár nejjasnějších hvězd.

Skupina vědců z Mexika a Japonska tvrdí, že přišla na způsob, jak usměrnit tok světla z pouličních lamp tvořených LED diodami, aby se k obloze nedostaly žádné paprsky, které brání pohledu na hvězdy. Stávající sodíkové výbojky až pětinu energie směřují do stran a způsobují světelný smog. Nejlepší LED lampy takto promrhají desetinu energie.

Jejich objev prý tento odpadní světelný tok omezuje na dvě procenta. Pomocí čoček a zrcadel přimějí světelné paprsky, aby na ulici osvětlily přesně ohraničený obdélník. Díky tomu jejich svítidla ušetří 10 až 50 procent elektřiny oproti stávajícím LED svítidlům.

V říjnu by tým měl mít hotov funkční prototyp. A teď z vesmírných a vědeckých výšin zpátky na zem. Pražská společnost Eltodo-Citelum, která se stará o pražské veřejné osvětlení, právě dokončila pilotní projekt, kde zkoušela, zda se vyplatí přejít ze sodíkových lamp na úspornější LED svítidla.

V Praze by úspora energie nebyla dostatečná, aby vyrovnala vysokou investici do nových svítidel. Novinku by stálo zato instalovat tam, kde by se dělala kompletní rekonstrukce zastaralého veřejného osvětlení. Výrobci svítidel prý ale díky podobným projektům umějí v krátkém čase přijít na trh s vylepšenou technologií. Když se teď přidají i mexičtí a japonští vědci, možná od Bowmanova zvolání nebudeme až tak daleko.