Jan Stuchlík: Nečekaný zvrat

Jan Stuchlík, zápisník

Jan Stuchlík, zápisník Zdroj: E15

Byl to poměrně nečekaný zvrat. Evropská komise tváří v tvář hrozbě, že by musela zmírnit antidumpingovou ochranu před příliš levnými dovozy z Číny, sáhla po revoluci.

Místo aby Brusel řešil, jestli Čína je, nebo není tržní ekonomika, bude ochranná cla počítat pro všechny země stejně. Měřítkem dumpingu má být mezinárodní cena daného výrobku. S detaily teprve přijde. Jenže v nich je tak trochu zakopaný pes. Předně pravidla Světové obchodní organizace s něčím jako mezinárodní cena v ochraně před dumpingem nepočítají. Rozhodující má být cena, za kterou je v běžném obchodním styku dané zboží dodáváno na domácí trh exportující firmy.

Brusel tak bude nejspíš řešit, jestli v Číně panuje na trhu s ocelí a dalšími produkty běžný obchodní styk. Pak je tady problém se samotnou mezinárodní cenou. Tu lze bez problémů použít u komodit, ale u výrobků, jejichž parametry a vlastnosti se často liší podle výrobce, to bude složité.

Navíc mezinárodní cenou je zpravidla cena posledního, marginálního dodavatele na trh. Pokud Čína valí na světový trh miliony tun příliš levné oceli, mezinárodní cenu tím tlačí dolů. Protože odběratel může, teoreticky, vždy sáhnout po čínské láci. Ochrana před dumpingem by pak nejspíš byla slabší než dnes, i když komise tvrdí opak. Vše ale bude jasnější na podzim, kdy budou hotové detaily. Netrpělivě na ně budou čekat nejen oceláři.