Jan Vejmělek: Veletoč na libře nekončí

Libra

Libra Zdroj: Pixabay.com

Přesně za týden se budou britští voliči rozhodovat o tom, jestli Velká Británie zůstane součástí Evropské unie či nikoliv. Průzkumy veřejného mínění v posledních dnech ukazují na vzestup podílu voličů, kteří chtějí hlasovat proti setrvání Británie v EU, a to primárně na úkor nerozhodnutých voličů. Průzkumy tak ukazují na velmi vyrovnaný soubor obou táborů.

Výrazně se zvýšila pravděpodobnost opuštění i podle informací ze sázkových kanceláří, a to na zhruba 40 %. Jakou reakci lze očekávat den po referendu na britské libře? Měsíční implikovaná volatilita libry vůči americkému dolaru, která odráží očekávání, jak moc se kurz bude během nadcházejícího měsíce pohybovat, vzrostla za poslední měsíc téměř o 200 procent. Za týden lze tedy podle tržních účastníků očekávat prudkou reakci libry na výsledek referenda. Pokud Británie EU opustí, očekává většina respondentů pád kurzu libry pod 1,35 dolaru za libru.

To by znamenalo dosažení nejslabší librové úrovně za více než třicet let. Pokud ale zůstane Velká Británie součástí EU, lze předpokládat pozitivní odezvu devizového trhu a posílení libry na letošní nejsilnější úroveň. Podle dotazovaných si vůči dolaru může libra připsat šestiprocentní zisk. Ať to tedy dopadne tak nebo tak, výsledkem bude zvýšená volatilita kurzu britské libry. Každopádně do týdne a dne bude jasno, s jakým scénářem se budou muset nejenom finanční trhy vypořádat.

Autor hlavní ekonom v Komerční bance