Jan Žižka: Temelín je jistota v evropském chaosu

Temelín

Temelín Zdroj: profimedia.cz

Když dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně zpochybňují ekologové, je to známý folklor. Když se k nim přidá část ekonomů, je to na pováženou. Ministr průmyslu Martin Kuba reaguje tím, že nejde jen o ekonomiku, ale také o bezpečné a stabilní dodávky elektřiny v příštích dekádách.

To je pravda, zvlášť když pomineme jeden detail, totiž závislost na dodávkách jaderného paliva ze zahraničí. Přesto ekonomika projektu zůstane naprosto klíčovým kritériem. Temelínu by to ve skutečnosti ovšem vadit nemuselo.

Poslední vlnu pochybností spustil chaos kolem evropského systému emisních povolenek. Jejich cena je příliš nízká, než aby dokázala ovlivnit rozhodování investorů. A skeptici varují, že padne-li systém povolenek, bezemisní zdroje (jako jaderné elektrárny) se přestanou vyplácet. Na to lze reagovat jednoduchou řečnickou otázkou: Opravdu si myslíte, že Česku hrozí boom nových uhelných zdrojů?

Dnes nevíme ani to, jestli povolenky v dnešní podobě přežijí, ani jaká by mohla být jejich cena v budoucnu. Pokud vyjdeme ze současného stavu a na jeho základě spočítáme ekonomickou výhodnost dostavby Temelína, nemůže nám vyjít nic jiného než hausnumero. Je to, jako bychom propočítávali životní úroveň naší domácnosti za patnáct let na základě znalostí o současných příjmech a výdajích.

Ekonomické propočty mohou mít smysl v případě, že budeme porovnávat dlouhodobé scénáře vývoje jednotlivých zdrojů energie. A v tomto ohledu se jaderná energetika pořád jeví velmi nadějně – je to velký zdroj, jehož stavba je náročná, ale posléze dokáže po desetiletí chrlit elektřinu se stabilními náklady. Ve dne, v noci, v létě, v zimě.

I kdyby systém povolenek zkolaboval, není pravděpodobné, že by Evropa zcela rezignovala na podporu bezemisních
zdrojů. Je možné, že ani éra uhelných elektráren neskončí tak rychle jako v představách snílků, ale tyto klasické zdroje to určitě snadné mít nebudou. Obnovitelné zdroje asi čeká velká budoucnost, ale jak ukazuje třeba neschopnost zelené velmoci Německa zvládat náhlé návaly elektřiny z větrníků nebo solární ekonomiku, jejich rozvoj zatím doprovází řada nečekaných selhání. Velkým vítězem může být čtvrtý vzadu: plyn. Nakonec to může být nejjednodušší řešení, plynové elektrárny lze postavit rychle. Ale dlouhodobá ekonomická výhoda je sporná. Výkyvů cen suroviny se nezbavíme.

Všechno nejde vsadit ani na jadernou energetiku; budoucnost je v rozmanitosti zdrojů. Dnešní problémy s povolenkami jsou jen jedním z projevů chaosu v EU, jejíž permanentní změny pravidel brání nastavení jasného dlouhodobého rámce pro investice. Temelín by měl být jednou z mála jistot v tomto zmatku.