Jana Havligerová: Investice potřebují rozum, ne politikaření

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Berger, Euro

Evropská komise přitvrdila svá pravidla pro čerpání investičních pobídek a vláda pospíchá, aby šlehnutí biče, který Česko naplno zasáhl v půli letošního roku, zmírnila. Novela příslušného domácího zákona minulý týden prošla prvním parlamentním čtením.

Pro potenciální investory bude její znění příznivé. Díky novým paragrafům by mohla pracovní místa vznikat i v okresech, o něž dosud nikdo nejevil zájem. Tenhle záměr vlády je jasný. Dosud bylo možné o příspěvky na nově vytvořená pracovní místa požádat pouze v regionech, kde nezaměstnanost alespoň o polovinu převyšovala celostátní průměr.

Takové okresy jsou v zemi jen čtyři. Nově by na dotaci měly dosáhnout například i investoři na Jesenicku nebo Šumpersku, celkem v dalších deseti až dvanácti okresech, které rovněž sužuje chronický nedostatek pracovních míst. Jestli pro naplnění nadějí bude stačit pouhé zavedení nových pravidel, je samozřejmě jiná věc.

Vizí je udělat Česko pro investory atraktivní

Přesto platí, že pravidla jsou důležitá. Ať si o investičních pobídkách myslí, kdo chce, co chce, v praxi pomáhají. Jen za první pololetí letošního roku agentura CzechInvest eviduje 116 investičních projektů, ekonomice by měly přinést přes 78 miliard korun. S jejich pomocí by mělo vzniknout více než 14 tisíc nových pracovních míst především v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

Paradoxem ovšem je, že vláda jednou rukou změkčuje pravidla pro investice, zatímco druhou rukou hází investorům klacky pod nohy. Příkladem budiž snaha o zpřísnění zákona o posuzování vlivu na životní prostředí u velkých staveb. Jeho nové znění předpokládá, že se jakákoli výstavba na další dva roky v podstatě zastaví.

Úpravu normy o EIA si vyžádala Evropská unie, česká verze je ovšem mnohem přísnější, než příslušná směrnice vyžaduje. V dobrém stavu není ani agentura CzechInvest. Stal se z ní ryze byrokratický úřad, polovina jeho zaměstnanců se zabývá evropskými dotacemi.

Vizí nového šéfa agentury sice je „dostat Česko do top deseti zemí Evropy, které jsou pro investory nejatraktivnější“, ale to je opravdu jen vize. Alespoň zatím.

Investice jako politická kampaň

V past se může proměnit také možnost vlády vyhlásit pět zvláštních ekonomických zón s upraveným režimem dotací. Možná je to obrana proti chování krajů, které nejsou schopny rychle rozhodovat. Brněnský příběh internetového prodejce Amazon je dosud v čerstvé paměti.

Dostatečně známý je ovšem i fakt, že o adresátech investic často rozhodovaly víc politické úvahy než efektivita vynaložených peněz. Vyhlašování zvláštních ekonomických zón k takovému chování může svádět. Zvláště když se v řeči politiků z investic stalo nejvíce skloňované slovo. O to nic, investice jsou potřebné.

Měly by však být také vysoce užitečné. Takže se z nich nesmí udělat politická kampaň. Pak by se mohlo lehce stát, že se bude investovat jen proto, aby se investovalo.