Jana Havligerová: Kázání šéfa TOP 09

Schwarzenbergovi k vítězství prezidentské volby nepomohla ani zvolená panková image.

Schwarzenbergovi k vítězství prezidentské volby nepomohla ani zvolená panková image. Zdroj: E15 Michael Tomes

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg při sobotní mši k cyrilometodějským oslavám v katedrále svatého Víta varoval věřící, aby si zachovali distanc od politiků a od státu. „Nedělá nám dobře, nám katolíkům, když se příliš přibližujeme státu,“ řekl.

Věřící mají podle něj plnit své povinnosti ke státu a společenství, ale zároveň si udržet zdravý odstup od moci, k níž se opět příliš přibližují. Tak to je poselství dosahující svou tajuplností mariánských zjevení. Že by Schwarzenberg chtěl katolíkům říct, aby radši nechodili k volbám? Možná. Ti moravští v prezidentské volbě dali hlas Zemanovi, a v parlamentních zhusta volí ČSSD.

Pravá ruka exprezidenta Václava Klause, bývalý vicekancléř Petr Hájek, spouští vlastní web s názvem Protiproud. Podtitul zní Kontrarevoluční magazín. Jeho cílem bude ptát se, kde je realita, pronikat kulisami, jež před ni vystavěla a každých čtyřiadvacet hodin ji upevňují hlavní média a jejich spojenci. První článek doprovází fotomontáž zobrazující hořící věže Světového obchodního centra v New Yorku s vlajkou Evropské unie v popředí. Rozhodně se máme na co těšit. Bude to počteníčko.

A ještě k inauguraci nové hlavy státu. Podávaly se Krušovice, což tak potěšilo šéfa VV Víta Bártu, že se o ten zážitek musel podělit se čtenáři Facebooku: „Točili tam Krušovice, tak jsem si mohl dát pivo, neboť, jak víte, bojkotuji Plzeň, dokud bude v Německu levnější než u nás,“ neopomněl zdůraznit svou důslednost.

Nakonec co jiného ho mělo zaujmout, když se s novým prezidentem jako předseda nevolitelné partaje jen těžko bude potýkat.