Jana Havligerová: Pražská výbušná směs

ana Plamínková, Petr Štěpánek, Jan Wolf, Karel Březina, Michal Hašek, Adriana Krnáčová, Miloslav Ludvík

ana Plamínková, Petr Štěpánek, Jan Wolf, Karel Březina, Michal Hašek, Adriana Krnáčová, Miloslav Ludvík Zdroj: ctk

Chromá kachna, jak nazval koalici vládnoucí Praze premiér Sobotka, dolétala. Kdo ji nakonec sestřelil, je skoro jedno, i když aktéři dění na radnici se o to budou ještě dlouho dohadovat. A pokud jde o koalici, tak také házet vinu jeden na druhého. Zjevné je, že poslední ranou byl počin Trojkoalice, která se spojila s opozicí a jednotlivým městským částem na příští rok přiklepla proti letošku o 374 milionů korun víc. Směšná suma, celopražský rozpočet činí zhruba šestapadesát miliard.

Dokonce i ČSSD tvrdí, že měla v úmyslu zvyšovat rozpočty městských částí o čtyři procenta ročně, jen dohady o konkrétním čísle se v koalici příliš vlekly. Ale zásady jsou zásady, hlasovat proti koaličním partnerům, to se nedělá. A ČSSD oznámila rozvod.

S návrhem na zařazení sporného bodu do programu přišla původně opoziční TOP 09. Koaliční Trojkoalice ovšem řekla ano a ve finále spolu s opozicí pro navýšení financí i hlasovala. To stojí za povšimnutí. Právě TOP 09 totiž stála i na začátku celé krize, kterou odstartovala návrhem na hlasování o důvěře radním.

Zatímco v prvně jmenovaném případě je otázkou, kdo komu skočil na špek, v tom druhém, o pár dní starším, začíná být jasněji. Debata o důvěře se otevřela s tichým souhlasem ANO i sociální demokracie. Cílem bylo zbavit funkce radního Matěje Stropnického, což vlastně chtěli všichni s výjimkou poslušné primátorky Krnáčové, Stropnického mateřské Trojkoalice a Pirátů. Rozstřílení celé městské rady v původním plánu nebylo.

Řeči o menšinové radě jsou chiméra. Hledat podporu pro každý návrh ad hoc by bylo velmi obtížné.

Zjevným hybatelem krize je tak či tak TOP 09. A bez ní, podle volebních výsledků druhé nejsilnější partaje, také zřejmě nepůjde vyřešit momentální krizi. Řeči o případné menšinové pražské vládě jsou chiméra. Na pražském magistrátu je pro schválení každého jednoho rozhodnutí potřeba 33 hlasů. Hledat takovou podporu ad hoc by bylo velmi obtížné, ne-li nemožné. Menšinový „kabinet“ by dopadl jako sedláci u Chlumce.

Na pražském magistrátu i mimo něj se usilovně jedná, jak se tak říká, každý s každým. Fakticky se ovšem čeká na sobotu. Den, kdy si má pražská buňka ANO zvolit nového předsedu a hlavně nejspíš zrušit zákaz spolupráce hnutí s TOP 09. Tímto zákazem se beztak cítí být vázána snad už jen Adriana Krnáčová.

Méně viditelný boj

Ostatně boj o její křeslo je méně viditelný, ale odehrává se paralelně s tím, v němž jde o složení celé metropolitní vlády. Pozice Krnáčové přitom není jistá ani v případě, pokud by se znovu dohodly ANO, ČSSD a Trojkoalice. I když možnost, že všech těchto pět stran bude připuštěno k reparátu, je nejméně pravděpodobná.

Tipovat výsledek ovšem dost dobře nelze. Pražská politika je výbušná směs nejen lokálních, ale i celostátních zájmů a ambicí.
Složitých vztahů zhrzených exprimátorů i politických klubů, vnitřních svárů rozpolcených stran a také amatérismu, kterým vynikají nejenom Piráti. Řešení složitého rébusu ovšem není ve hvězdách. Je v hlavách Babiše, Kalouska a Sobotky.