Jana Havligerová: Premiér se zlobí. Ale neprávem

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Premiér Petr Nečas je upřímně rozhořčen. Opravdu se zlobí. Na odboráře, protikorupční iniciativy, novináře, nejspíš i na občany. Zkrátka na každého, kdo otevřeně a pěkně nahlas mluví o korupci. Nedej Bůh, že by si dokonce někdo dovolil kritizovat i kabinet za liknavost při tvorbě zákonů, které mají korupci potlačit. Nerad premiér slyší i to, že některé přijaté normy, jako v případě veřejných zakázek, se dají, lichotivě řečeno, označit za nepříliš povedené.

Skoro každému už také Nečas rozdal nálepku. Odboráře přirovnává k lidem, kteří se k partyzánům přidávali v dubnu 1945, občanské iniciativy jsou podle něj vlivové skupiny, které kazí mediální obraz země. A vůbec, tvrdit, že vláda proti korupci neudělala nic, může podle premiéra jen zcela zaujatý člověk.

Jistě, v mnoha případech se pravidla zpřísnila. Na mnoho věcí, které bijí do očí, ale zatím přísný metr neexistuje. A jak to tak vypadá, hned tak ani nebude. To platí o financování politických stran a také o majetkových přiznáních politiků. Tedy takových opatřeních, která by skutečně dokladovala, s jakým majetkem nadějní muži a ženy do politiky vstupují a jak se jim (ne)rozrostl poté, co politiku opustili. Pokud by takové normy platily, média by nejspíš nemusela řešit kauzy typu Drobil, Kocourek, Řebíček či IZIP. Nebo alespoň ne tak často a v takové kadenci.

Ano, jistě i díky vyhlášením vlády o boji s korupcí se rozhýbala činnost státních zástupců i policie. Trestní stíhání se začínají množit jako houby po dešti, nic není tabu. Ba ani Hrad se svým udělováním milostí. Za vší tou aktivitou je ale zatím pramálo výsledků, snad s výjimkou zatčení šéfa pražských strážníků Kotrouše. Jeho vyšetřování je ale na samém začátku, nitky korupce nejsou dohledány, neví se ani kdo, ani proč ho korumpoval, čí to celé bylo dílo. Takže zatím můžeme jen doufat, že k takovým odhalením řádné vyšetřování povede. Že katastrofa alespoň jednou vyústí v katarzi.
Mimochodem premiér se ve svých filipikách proti „falešným prorokům“ ohání faktem, že jeho vláda se znovu zabývá okolnostmi privatizace Mostecké uhelné a dalších podniků. Jak říká, miliardovými skandály z období vlád ČSSD, které jsou zcela nesrovnatelné s tím, co se děje teď.

Tak pro pořádek. O kontrolu nad MUS přišel stát v době úřednické vlády Josefa Tošovského. V té zasedali i ministři z řad ODS. Ve Fondu národního majetku, který držel prst na tepu privatizací, měla ODS své zástupce. Za zmínku asi stojí i fakt, že ministr financí, který druhdy orodoval za obviněné v kauze IPB, byl rovněž občanský demokrat.

Žonglovat s odpovědností a tvrdit, že ti, co teď vehementně mluví o korupci, také nemají čistý stůl, zjevně k ničemu nevede.