Jana Havligerová: Přijde nová dávka sněmovní demagogie

Církev bude podle Duky po restitucích bohatší, ale také zodpovědnější.

Církev bude podle Duky po restitucích bohatší, ale také zodpovědnější.

Diskuze o majetkovém vyrovnání se státem už naprosto ztratila racionální obsah, přesto nám sněmovna, přesněji řečeno její levicová část tento týden nejspíš naservíruje další porci odsouzeníhodných skutků, či údajných skutků hlavně katolické církve za několik minulých století až po současnost.

Nejvyšší klérus země tím pádem bude moci znovu hlasitě zvolat, že rétorika v Poslanecké sněmovně vyvolává protináboženské a proticírkevní nálady v části společnosti a parlament, který má být zárukou legitimity a demokracie, tak přestává plnit svou úlohu. Řekněme si na rovinu – argumenty z jedné i druhé strany jsou prachmizerné a k ničemu nevedou.

Tedy pardon, pokud jde o levici, nějaké hlasy jí to v podzimním předvolebním klání jistě přinese. Církve jsou na tom jinak. V nábožensky celkem lhostejné společnosti, navíc výrazně vyhraněné proti vracení majetku, jim to rozhodně nové body nepřinese. V současné fázi parlamentního boje jsou navíc takové potyčky úplně zbytečné. Rozložení politických sil je dané. I kdyby opozice přestala s obstrukcemi a zákon o vyrovnání státu s církvemi na červencové schůzi prošel, stejně se dolní komoře v září vrátí znovu. Přesto a právě proto by se debata měla vrátit k racionálním argumentům.

Tak tedy alespoň několik, které mluví pro schválení normy. Jestliže vládní předloha neprojde, od nového roku bude stát nucen financovat nejen stávající církve, ale nově i některá další církevní společenství, například muslimy či buddhisty. Půjde-li to tak dál, časem třeba i rytíře Jedi. Ti se sice ještě řádně nezaregistrovali, ale statistický úřad už je při sčítání lidu vzal na vědomí. Ostatně čeští příznivci hnutí vycházejícího z filmové ságy Hvězdné války už potřebné podpisy sbírají. Stačí jich získat tři stovky… Ale vážně. I bez Jediů je možné, že celkový počet církví a náboženských spolků se podle oficiálních údajů z ministerstva kultury vbrzku rozroste na devětadvacet. Nebude-li nová norma, budou živy ze státní kasy. V opačném případě nová náboženská společenství nedostanou nic.

Bez nového zákona také teoreticky hrozí, že by stát mohl sedmnácti církvím, které se připojily k dohodě o narovnání, doplácet ušlý zisk od konce roku 2010. Tehdy – jako gesto dobré vůle – dobrovolně kývly na zmrazení státního příspěvku. A co je jisté, katolická církev se bude stejně v sérii žalob domáhat nevydaného majetku. K tomu ji přede dvěma lety vyzval Ústavní soud.

Vládou předložený návrh jistě má své mouchy. Ty ale ve víru předvolebního boje určitě „nezajdou“. A politická reprezentace se znovu bude muset vrátit k debatě a nakonec i najít jakýs takýs kompromis. Na ten by už nejspíš měli pomýšlet i církevní hodnostáři. Takže k čemu všechny cavyky?