Jana Havligerová: Pytel plný optimismu

Předseda ČSSD Bohoslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohoslav Sobotka Zdroj: ctk

Tak a je to venku. Nejvyšší šéf sociální demokracie přiznal barvu. Volební sliby, které strana servíruje občanům, včetně rušení pravicových reforem, by podle něj přišly řádově na čtyřicet miliard korun.

Abychom si přesně rozuměli, čtyři desítky miliard, o které by se prohloubil deficit veřejných financí. Tedy teoreticky – daně je možné zvyšovat vždycky. Takže si nejspíš na ten luxus, co ČSSD nabízí, pěkně připlatíme. No, nekup to…

To vůdce Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura by naopak ušetřil. Tedy stát by na něm ušetřil, jak tvrdí. Pokud by se dostal do dolní komory parlamentu, byl by jako senátor placen ze státní kasy o rok méně, což by jeho osobně připravilo o milion korun. Škoda že nespočítal, na kolik by nás přišla ta legrace, kdyby se on a jeho následovníci na čtyři roky dostali do sněmovny. Nejspíš by to byl kšeft za všechny prachy.

Kouř jenom pro ty, kdo ho chtějí, slibuje ve volebních materiálech exministr zdravotnictví Leoš Heger. Ten by se po opětovném zvolení do sněmovny opět chtěl věnovat usilovnému boji proti kuřákům a tabakismu. Vzhledem k tomu, že pod citovaným materiálem se nachází dýmka, je už jasné, jak by případný zákon vypadal. Obsahoval by jediný paragraf: V České republice smí kouřit výhradně předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Poslednímu sdělení věnujte prosím zvláštní zřetel. Politické strany dnes začnou ve veřejnoprávní televizi a rozhlasu prezentovat vlastní volební příspěvky. Tak nezapomeňte, určitě to bude – jako před každými parlamentními volbami – plný pytel optimismu a troufám si říct i smíchu.