Jana Havligerová: Šlachta se vrací, a s ním možná přijde i zákon

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vstává z mrtvých, přesouvá se do gesce ministra financí. Pomalu, ale jistě, krok po kroku. Tím prvním je, že po pěti dnech okolků exředitel zaniklé protimafiánské jednotky Robert Šlachta přijal nabídku na zaměstnání u Celní správy. Což neznamená, že se z elitního policisty, jak bývá označován, stane celníkem.

Funkce, do níž posléze nastoupí, je fungl nová, a její titul zní náměstek pro pátrání. Pod Šlachtu bude spadat trestná činnost související s drogami či zbraněmi, stejný popis práce měl v podstatě i u policie. Vymezení nového postu je dostatečně vágní na to, aby mohl vyšetřovat široko daleko, a navíc v podstatě se stejnými lidmi. Zhruba desítce bývalých spolupracovníků, kteří stejně jako on kvůli reorganizaci policie opustili ÚOOZ, už Šlachta vzkázal, že jsou na jeho novém působišti vítáni a postará se o ně maximálně.

Nový tým se rýsuje, teď ještě nové kompetence. Zajistit by je měla novela trestního řádu. Celníci by podle ní mohli nejen pátrat a odhalovat, ale také kauzy dotahovat do konce. Stručně, mít prakticky stejné pravomoci jako vyšetřovatelé. Tedy stát se Babišovou policií. K tomu se dá říct jediné – ministr vnitra ve sporu s ministrem financí o reorganizaci celostátní policie vyhrál bitvu, nikoli válku.

Bývalým spolupracovníkům, kteří stejně jako on opustili ÚOOZ, už Šlachta vzkázal, že jsou na jeho novém působišti vítáni

Šéf vnitra Chovanec sice už také naznačil možný protitah, ale jeho snaha o zřízení finanční policie nejspíš bude přece jenom běh na delší trať. Jistě, i Babišův plán má několik podmínek, a ne všechny je možné splnit ze dne na den. Šlachta bude zatím funkcí pověřen, a bude-li chtít na pozici zůstat, musí projít výběrovým řízením. Ale to je čirá formalita. O něco méně snadné to bude s novelou trestního řádu. Ministerstvo spravedlnosti však má pod palcem hnutí ANO a ministr Pelikán stojí Babišovi věrně po boku. S novelou trestního řádu zatím otálí, teď má pořádný důvod, aby zrychlil tempo. V parlamentu to ovšem už tak snadno jít nemusí. I když – o současné koalici platí, že kvůli udržení vlády umí vyvažovat jednotlivé zájmy.

Lepší karta, zdá se, padá Babišovi. O Šlachtově vděku nemusí být pochyb. Stačí si vzpomenout na jeho slova, jak deset let žil jenom na služebně, v autě a na ubytovně a po odchodu z policie ztratil smysl svého života. Míra jeho nasazení bude stejná jako míra jeho frustrace. Ne-li větší. Pracovat se mu bude dobře. Spojení přímou linkou s Finančně analytickým útvarem ministerstva financí, který může nahlížet do bankovních účtů, je nasnadě.

Šéf hnutí ANO možná přišel o příznivce u policie, ale nepřímý vliv na ni určitě neztratil. Informace bude v klidu sbírat dál, a než celníci dostanou nové pravomoci, kdykoliv bude moci vyvolat pořádný rozruch větou – my jsme věc vyšetřili, oni nebyli schopni to dotáhnout. O nutnosti boje proti praní špinavých peněz, s organizovaným zločinem i daňovou kriminalitou není sporu. Babišovo a Chovancovo kdo s koho ho ale určitě nezlepší.