Paralelní struktury aneb válka policistů s celníky je na dohled

Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: ctk

Na ministerstvech financí a obrany ovládaných hnutím ANO vznikají samostatné vyšetřovací složky. Nejvyšší žalobce Pavel Zeman to vítá. Naopak policejní prezident Tomáš Tuhý je proti.

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta kývl na nabídku ministra financí Andreje Babiše (ANO) a nastoupí od září do Celní správy na nově vytvořenou pozici náměstka pro pátrání. Zabývat se má trestnou činností spojenou s drogami a zbraněmi.

„Zatím bude funkcí pověřen. Pokud by chtěl na pozici zůstat, musí se přihlásit do výběrového řízení a projít jím,“ uvedla Babišova náměstkyně Alena Schillerová. Otázka je, jak by Šlachta v tendru obstál, protože jednou z podmínek je znalost cizího jazyka. Zákon však umožňuje jmenovat ho přímo.

Nové místo pro Šlachtu vzniklo po přijetí legislativního balíčku, který celníkům rozšířil pole působnosti na oblasti hazardu a daně z přidané hodnoty. Kvůli tomu plánují nabrat několik stovek lidí. Dosud mohli provádět šetření při podezření z porušení celních a daňových předpisů u dovozu, vývozu a tranzitu zboží.

Více pravomocí celníkům?

Řediteli Celní správy Milanu Poulíčkovi to však nestačí. Chce ještě větší pravomoci, které by jeho podřízeným umožnily dokončovat celé trestní řízení. Celníci zatím případy prošetřují a rozpracované spisy předávají policistům. K tomu, aby stejně jako oni mohli zahajovat stíhání a podávali návrhy na obžaloby, by bylo nutné novelizovat trestní řád.

Už teď se přitom práce celníků té policejní často podobá. Zasahují proti drogovým mafiím, pašerákům zbraní nebo obchodníkům s bílým masem. Navíc mohou odposlouchávat telefony nebo si platit informátory. Pokud by novela prošla, velmi pravděpodobně by se rozpadl tým celníků a policistů pro odhalování daňových deliktů Kobra. Oba sbory by se začaly střetávat hlavně po vzniku finanční policie, která má podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) začít fungovat od ledna.

Obrana si chce také zasuplovat

Plně suplovat práci republikové policie chce i útvar spadající pod ministerstvo obrany. Vojenská policie může vyšetřovat až do fáze podání návrhu na obžalobu od července, v některých případech dosáhne i na civilisty a civilní firmy. Přivítali to nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a vrchní pražská žalobkyně Lenka Bradáčová. Ta souhlasí také s rozšířením pravomocí Celní správy. „Předávání spisů mezi celníky a policisty protahuje vyšetřování i o měsíce,“ uvedla.

Návrh naopak kritizuje policejní prezident Tomáš Tuhý. „Daňovou problematiku mají samozřejmě řešit celníci. Ale klasické vyšetřování by měla vést jen policie,“ řekl.

Jak to funguje u celníků a vojáků
• Pětitisícový celní útvar je oprávněn využívat operativně pátrací prostředky, tedy odposlechy, záznamy telekomunikačního provozu, sledování osob a věcí, placení informátorů ze zvláštního fondu a krycí doklady. S odposlechy musí souhlasit soudce, se sledováním státní zástupce.

• Vojenská policie může dokončovat trestní řízení od poloviny roku, dříve jen sháněla důkazy a spisy předávala republikové policii. VP chce navíc získat právo používat informátory a krycí doklady pro své příslušníky, kterých je dvanáct set. Ministerstvo obrany proto předložilo novelu trestního řádu.