Jana Havligerová: Slepá poslušnost vede do slepé uličky

Zleva ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek na schůzi Poslanecké sněmovny 2. prosince v Praze.

Zleva ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek na schůzi Poslanecké sněmovny 2. prosince v Praze. Zdroj: CTK

Státní rozpočet na příští rok je schválený a probírat se obsahem zákona, který napřesrok bude řídit hospodaření vlády, je už skoro zbytečné. Horem dolem ho už přebral kdekdo. Za povšimnutí ovšem určitě stojí způsob jeho schvalování. Vláda tentokrát razantně omezila loupeživé nájezdy poslanců a při hlasování prošlo naprosté minimum pozměňovacích návrhů.

V potaz vláda nevzala ani individuální snahy o změnu předlohy, ba ani názory parlamentních výborů. Překvapení to bylo především pro poslanecké matadory, údivem nad tím, že jejich hlas nebyl vyslyšen, ale zkoprněli i někteří nováčci z řad vládní koalice. Teprve teď jim pomalu dochází, co vlastně znamená koaliční smlouva: konec regulérního lobbingu. Poté, co před pár lety přišli zákonodárci o možnost porcovat medvěda – spolehlivou cestu, jak poslat do svého regionu peníze navíc, postavil jim koaliční kabinet další hráz. Povinnost bezvýhradně podporovat vládní návrhy.

Samozřejmě to má své opodstatnění. Příkladů, kdy z konzistentních předloh zákonů vznikla kvůli poslanecké tvořivosti bramboračka, by se našlo dost a dost. Potud je snaha vlády pochopitelná. Slepá poslušnost má ovšem i nemalá úskalí. To nejnebezpečnější lze doložit právě na čerstvě schváleném státním rozpočtu. V kapitole ministerstva průmyslu je nyní mimo jiné zapsán i příjem 495 milionů korun. Je to suma, kterou má přinést zvýšení poplatku za dobývání hnědého uhlí.

Problém je, že o zákonu, který by vyšší poplatek stanovil, sněmovna dosud vůbec nejednala. Pomiňme – jen pro tento případ – závažný fakt, že státní rozpočet nesmí nakládat s příjmy, které nemají oporu v zákoně, a koaliční poslanci pro něj přesto zvedli ruku. Fatální totiž je, že sami sebe dopředu zavázali, jak budou hlasovat o novele horního zákona. Ať bude kvalitní, či nikoli. To je neblahá tendence.

Chaos kolem DPH

Odstrašujícím příkladem je i momentální chaos kolem novely zákona o dani z přidané hodnoty. Ministr financí zavelel a vládní většina v dolní komoře parlamentu ji jako dobře naolejovaná mašina schválila. Přestože si poslanci byli vědomi, že čerstvou novelu budou muset hned na začátku nového roku opět novelizovat. Kvůli tomu, že má statisíce lidí, kteří podnikají, zatížit dalším byrokratickým měsíčním kontrolním hlášením. Senátoři na rozdíl od poslanců nechali povely šéfa státní kasy plavat a řídili se zdravým rozumem. Předlohu neschválili a vrátili ji sněmovně.

Výsledek se bohužel obrací proti podnikatelům. Starý rok se chýlí ke konci a oni stále nevědí, jakými pravidly se od začátku toho nového vlastně budou muset řídit. Typická ukázka vládní arogance. Ministr financí má ovšem jasno. Já nic, to zákonodárci, kteří porušili koaliční smlouvu, a hlasovali proti vládě.