Jana Havligerová: Sněmovna má za sebou úspěšný týden

sněmovna (ilustrační foto)

sněmovna (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Z osobního deníčku českého poslance: Pondělí 30. března. Bude to otravný týden, zítra začíná plénum sněmovny. Nějak to už přežiju. Úterý 31. března. Už to vypadá radostněji. Dnes schůze trvala jen tři hodiny, navíc jsme se dohodli, že na Velký pátek se jednat nebude. Nezapomenout: ministerstvo financí by mělo dodat ekonomické argumenty, proč se Velký pátek nedá prohlásit za státní svátek. Lidovci už s tím zase otravují.

Středa 1. dubna. Byla to docela zábava. Nejdřív obstrukce Úsvitu, potom se Kalousek a Stanjura vtipně obuli do Babiše, který si místo schůzování odjel zalyžovat. Vzali si kvůli tomu přestávky na jednání klubu, tak jsme rovnou skončili. Už před pátou. Na čtvrteční interpelace samozřejmě nejdu, takže už teď můžu říct: Byl to dobrý týden.

Kdo nevěří, ať tam běží. Vlastně ne, nikam nechoďte, dnes se ve sněmovně nic neděje. Je přece Velký pátek. Pokud byste se ale nudili, můžeme vám vřele doporučit četbu stenozáznamů, které vám jednání Poslanecké sněmovny barvitě zprostředkují.

Třeba rokování o energetickém zákonu. Pomiňme kvalitu návrhu. Jedenáct poslanců dokázalo sněmovnu velmi efektivně paralyzovat. Pokračování středečního dne pak nebylo o nic lepší. Nepřítomnost vicepremiéra Babiše a z ní plynoucí nutnost odložit předlohy, jež měl obhajovat, vyprovokovaly pro změnu pravicovou opozici. A ta jednání definitivně zablokovala. Poslancům TOP 09 a ODS je přitom těžké jejich postup vytýkat. Chronická nechuť šéfa ANO vůči práci ve sněmovně hraničí s pohrdáním parlamentem.

Pro stav, do kterého se v nynějším volebním období sněmovna dostala, se složitě hledají paralely. Jistě, obstrukce byly, jsou a budou legitimní. Ale i ony dříve mívaly jistá pravidla a také se s nimi šetřilo. A když už jsme u pravidel, dobrým zvykem bylo i to, že před plénem sněmovny se na přibližném průběhu jednání dohodli šéfové poslaneckých klubů. A hlavně – dohody se pak převážně i dodržovaly. Nebo jinak. Na tom, aby sněmovna šlapala, se daná vládní většina s opozicí snažila domluvit. S tím si, jak to tak vypadá, lídři ČSSD, ANO a KDU-ČSL hlavu nelámou. Asi jsou přesvědčeni, že si jejich strany vystačí samy.

V současné sněmovně se dodržuje jediné předem dohodnuté pravidlo. Vládní zákonodárci krotí vlastní iniciativu. Stačí jim vládní návrhy zákonů. I tady ale platí výjimka. Poslanci hnutí ANO překypují nápady, které by mohly předsedovi Babišovi zpříjemnit život ve sněmovní lavici. Nebo ho dokonce z povinnosti docházet na jednání dolní komory parlamentu vyvázat. Jde hlavně o návrhy na zkrácení řečnické doby nebo na zavedení klouzavého mandátu. Jejich snaha zmírnit šéfovo utrpení je až dojemná.

Chaos ve sněmovně ale jistý užitek přináší. Je určitou zárukou, že poslanci už tak dost zaplevelený právní řád nezanesou dalšími nadbytečnými normami.