Jaroslav Bukovský: O prázdnotě

Světové ekonomické fórum v Davosu

Světové ekonomické fórum v Davosu Zdroj: CTK

Existují místa, kde se tlachá, aby se tlachalo. A jakkoli patetické, chybné, pitomé či prostě žádné závěry jsou zcela legitimní. Nikdo nic jiného nečeká. Může to být hospoda, Facebook nebo prakticky jakékoli diskuzní fórum. Problém nastane, když do stejné kategorie propadne událost, která mívala ambice podstatně vyšší či alespoň nenulové, chcete-li. Letos se to přihodilo Davosu.

Genius loci , kde náhodné setkání u zrcadla na pánských záchodcích mohlo změnit mapu mezinárodní politiky nebo přinejmenším byznysu, tentokrát nefungoval. Pouhou soupisku problémů světa nabídne kdokoli i na nejbližším e-Růžku. Dříve solidní brand Davosu tak zdevalvoval na defilé známých tváří s hodnotou obdobnou muzeu voskových figurín.

Český divák, jakožto povinný investor do domácí veřejnoprávní i filmové produkce, mívá těžkou volbu při sklizni své nařízené sadby. Období sázek na vysoké výnosy je nenávratně pryč, v českém kvazikulturním rybníčku se hraje alespoň o návratnost jistiny. Ani to se ale často nedaří.

Pokud ambice diváka–investora přesahují horizont archivu normalizační zábavy a vypraví se do kina, může se stát, že namísto válečného dramatu narazí na kulturní horor. I tak nezbývá nic jiného než investovat dál, byť pachuť prázdnoty někdy prostě nejde zahnat. Uplynulý víkend byl jejími manifesty až nebezpečně přeplněn.

Čtěte další zápisníky redaktorů E15: