Jaroslav Bukovský: Ušetřit, vydělat a prosázet

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans via Flickr

Šéf Wüstenrot hypoteční banky prohlásil v prosinci 2012, že úroky z hypoték dál neklesnou. Nebyl sám, poslední dva roky tvrdí totéž měsíc co měsíc prakticky každý z oboru. Taktéž měsíc co měsíc přitom nastává pozoruhodný úkaz: úroky opět klesnou.

Zatímco v zimě přede dvěma lety stála průměrná hypotéka 3,17 procenta ročně, teď je o třetinu levnější. Tempo propadu úroků je navíc živelné: v březnu zlevnily hypotéky meziměsíčně o pět procent, což je druhý nejsilnější propad cen od zmíněné zimy přede dvěma lety. Kdo si počkal, ten se ještě dočká.

Řekové jsou borci. Alespoň v jednom ohledu. Na bondech jejich vlády lze vydělat majlant. Kdo dnes koupí dvouletý aténský dluhopis a má náturu počkat do roku 2017, přijde si podle aktuálního kurzu na 27 procent. Více nenesou bondy ani v těch zemích světa, které lze nazvat ekonomikami jen v záchvatu nostalgie. Řekové tak strčí do jedné kapsy Ugandu s Ukrajinou, do druhé se jim pak vejde Venezuela i s chávezovským hospodářským odkazem. Teď už jen vsadit a doufat, že ten úrok Němci zaplatí.

Mottem brokerských akciových agitek jsou sázky na Evropu. Akcie na starém kontinentu totiž rostou nejrychleji na světě, tudíž zaháčkovat retailové nebožáky zvládnou i makléři, které příroda přílišným sales-talentem neobdařila. Jenže tupé nadšení evropského byznysu z Draghiho tiskárny peněz slábne. Ukazují to březnové indexy nákupních manažerů, což je bráno jako benchmark hospodářské kondice. Přišel zase čas přestat brát brokerům telefony?