Jiří Tyleček: Stimulů je moc. Je jen otázka, kdy Fed začne utahovat šrouby

Trhy se nechovají dle zažitých standardů.

Trhy se nechovají dle zažitých standardů. Zdroj: Profimedia

Vývoj na finančních trzích byl v posledních měsících spektakulární. Valuace na akciových trzích se nacházejí v blízkosti rekordních úrovní, nemluvě o kryptoměnách a některých komoditách. Kupuje se takřka všechno a ve velkém nehledě na rizika. Velcí investiční guruové říkají, že poslední měsíce jsou nejvíce vzrušující v celé jejich kariéře. Zároveň jsou ale slyšet obavy z dalšího vývoje, protože nic neroste až do nebe. A tenhle býčí trh už je řádně přestárlý.

Na předpovědích prasknutí této epické bubliny se už popálilo mnoho investorů. Na druhou stranu existují hlasy, které říkají, že vzhledem k masivním stimulům a silnému ekonomickému růstu se o žádnou bublinu na trhu nejedná, nebo není nijak velká. Růst mohl jen předběhnout dobu. Vítěze této debaty určí až čas.

Může však být překvapující, že si někteří investoři stěžují, že stimulů je už zkrátka moc. Trhy se totiž nechovají dle zažitých standardů. V posledních týdnech jsme svědky velmi dobrých ekonomických dat, a to hlavně z USA a Číny. Americká ekonomika výrazně roste, což je obvykle spojeno s růstem výnosů amerických dluhopisů. Nicméně na trh přichází tolik nové likvidity, že se růst výnosů zastavil.

Firmy v době ekonomické expanze bohatnou a zvládnou vyšší úroky, které brzdí investice a nárůst cenové hladiny. Fed se však růstu cen nebojí. Stále plánuje zvedat sazby nejdříve v roce 2023. Navíc pumpuje na trhy alespoň 120 miliard dolarů měsíčně. A v posledních týdnech byly nákupy v souvislosti s fiskálním stimulem ještě vyšší. Podpory je tak moc, že finanční trhy se místo příznaků zdravého ekonomického růstu přehřívají. Hrozí obtížně předvídatelné situace, které se mohou dotknout každého investora.

Změna komunikace Fedu směrem k utahování měnové politiky by paradoxně mohla situaci normalizovat a vytvořit stabilní základnu dalšího růstu. Pokud už tedy nebude pozdě.