Jozo Perič: Pfizer trefil koronajackpot, ale na trhu jsou i nové příležitosti

Očkování proti koronaviru

Očkování proti koronaviru Zdroj: ČTK

Koronavirus: Očkování vakcínou Pfizer.
Pfizer
Koronavirus: Očkování vakcínou Pfizer.
Koronavirus: Očkování vakcínou Pfizer.
Koronavirus: Očkování vakcínou Pfizer.
9
Fotogalerie

Jestli má pandemie covidu nějaké vítěze, jsou to jednoznačně farmaceutické společnosti. A především ty, které hned na začátku vsadily na vývoj účinné a bezpečné vakcíny proti koronaviru.

Ovšem i mezi nimi existují poměrně velké rozdíly. Některé firmy při vývoji vakcíny vsadily na tradiční postupy jako například AstraZeneca či Johnson & Johnson. Další se rozhodly jít moderní cestou prostřednictvím využití technologie mRNA – to se týká Pfizeru, BioNTechu a Moderny. Dnes už je jasné, že právě ten, kdo vsadil na mRNA, uspěl mnohem víc a získal „koronajackpot“.

Některé farmaceutické společnosti se zavázaly, že po dobu trvání pandemie budou vakcíny na trh dodávat na neziskovém principu – tržby jim měly pokrýt náklady na vývoj a výrobu vakcíny. Ale postupně zveřejňované finanční výsledky jasně ukazují, že o takových tržbách se těmto firmám před pandemií mohlo jen zdát.

Za jasného vítěze lze označit americkou farmaceutickou společnost Pfizer, která v dosavadním průběhu letošního roku vykázala obrat téměř jako za předchozí dva roky dohromady. Jen za očkovací látku proti koronaviru Pfizer zřejmě letos utrží kolem 36 miliard dolarů. Loni přitom činily celoroční tržby Pfizeru jako celku přibližně 40 miliard.

Aplikace třetí dávky očkování proti covidu:

Video placeholde
Aplikace třetí dávky očkování proti covidu - vše, co potřebujete vědět • Videohub

Ale to zdaleka neznamená, že Pfizer byl dobrým cílem pro investory. Vzhledem k tomu, že jde o velkou zavedenou a značně diverzifikovanou společnost, u které se ani dramatický rozmach neočekává, nešlo na ní v posledním roce příliš zbohatnout. Na rozdíl třeba od sesterské německé firmy BioNTech, jejíž akcie zaznamenaly doslova boom. Stejně jako americká Moderna, i BioNTech začal před pandemií prakticky z ničeho a obraty obou firem nyní rychle rostou. Právě proto byly investorskou trefou především BioNTech a Moderna. Moderna neměla v roce 2020 žádné tržby z prodeje svých výrobků, za prvních devět měsíců letošního roku už tržby přesáhly 11 miliard dolarů. A vydělala skoro osm miliard dolarů, zatímco loni od ledna do konce září prodělala 488 milionů. Úspěch společnosti BioNTech je prakticky srovnatelný.

Ale nikoli pouze vakcína proti koronaviru je známkou úspěchu farmaceutického byznysu v uplynulých dvou letech. Další část firem napřela své síly do výzkumu a vývoje léčivých přípravků, které dokážou průběh nemoci covid-19 zmírnit. Jde hlavně o známé monoklonální protilátky, které vyrábějí například společnosti Eli Lilly nebo Regeneron.

V poslední době se do užší rodiny farmaceutických společností bojujících s covidem přidal také americký Merck, jenž získal povolení k prodeji léku na covid ve Velké Británii a usiluje o totéž v USA. Na pole léků na covid nedávno vstoupil také Pfizer, jehož pilulka ukazuje ještě o něco vyšší účinnost při léčbě covidu než ta od společnosti Merck.

Aktuální sílící vlna epidemie v Evropě navíc ukazuje, že problematika prevence koronaviru a jeho léčby bude aktuální i v příštích několika letech. Ať už z důvodu, že se pandemii nepodaří dostat úplně pod kontrolu, nebo z důvodu, že některé země očkují výrazně pomaleji než „bohatý sever“. Farmaceutický sektor bude zajímavou investiční příležitostí i nadále jako celek. Vyplatí se sledovat skupiny, jež se soustředí na vývoj terapií, které se kvůli covidu dostaly poněkud do pozadí. Jde především o biotechnologické společnosti, jež často spolupracují s velkými hráči na vývoji produktů pro léčbu onkologických onemocnění, cukrovky nebo vzácných chorob. Jakmile pandemie odezní, dostanou se na výsluní právě tyto dnes často začínající farmaceutické společnosti.

Autor je hlavní analytik CapitalPanda.