Kevin Tran Nguyen: Inflace na Slovensku míří nad 15 procent

Bratislavský hrad

Bratislavský hrad Zdroj: Shutterstock

Bratislava
2
Fotogalerie

Harmonizovaná inflace se na sousedním Slovensku podle našich odhadů přehoupne nad 15 procent do konce roku. Po meziročním růstu tamních spotřebitelských cen v červenci o 12,8 procenta čekáme další zrychlování po zbytek roku s významným přispěním cen energií a také jádrové složky. Celoroční průměr harmonizované inflace pro letošní rok by podle nás měl činit 12,5 procenta, přičemž příští rok nebude o moc lepší; spotřebitelské ceny by měly totiž růst v průměru o 8,8 procenta.

Vysokou inflaci pocítí zejména domácnosti, i přestože jim dohoda tamní vlády a společnosti Slovenské elektrárne (SE) zajistila dodávku 6,15 TWh ročně za předem stanovenou cenu 61 eur/MWh do roku 2024. SE se tak zavázaly dodávat 32 procent své celkové výroby hluboko pod tržní cenou. Dnes již ceny budoucích kontraktů na silovou elektřinu přesahují 600 eur/MWh. Nicméně výměnou za to se podnik vyhnul zvláštnímu zdanění zisků z výroby jaderné energie.

Podobné úlevy se v Česku nemůžeme reálně dočkat, a to z důvodu odlišného přístupu k regulaci cen energií, navíc obdobná dohoda mezi ČEZ a českou vládou je mimo hru vzhledem k daleko komplikovanější vlastnické struktuře firmy. To nebylo překážkou pro SE, kde slovenská vláda vlastní 34procentní podíl a zbytek náleží společnosti SlovakPower Holding BV, kde mají identický podíl český EPH a italský ENEL. U nás se tedy vláda podle všeho rozhodla prozatím ubírat složitější cestou speciální daně, přičemž transparentní, jednoduché a rychlé řešení v podobě výrazně vyšší dividendy ČEZ vláda tak nějak nebere v potaz.

Zastropované ceny elektřiny pro domácnosti sice nebudou přispívat k vyšší inflaci, nicméně to řeší pouze pětinu hádanky na Slovensku. Dramatickému nárůstu cen energií se totiž nevyhne energeticky náročný slovenský průmysl, kterému náleží téměř padesátiprocentní podíl spotřeby elektřiny, zbytek jde na vrub sektoru služeb a právě domácností. I proto očekáváme, že jádrová složka bude významně přispívat k vyšší inflaci po zbytek roku. Celkově by podle našich odhadů měla slovenská ekonomika po silné první polovině roku ve třetím čtvrtletí zpomalit a ke konci roku se mírně mezikvartálně propadnout o 0,4 procenta.

Autor je ekonom Komerční banky

Jak se počítá inflace a co najdete ve spotřebním koši

Video placeholde
• Videohub