Komentář Bohumila Pečinky: Osm klíčových slov

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Koncem týdne bylo zveřejněno kompletní programové prohlášení vlády z pera ANO a ČSSD. Vypadá, jako by ho vytvářely strany, které spolu zatím neměly nic společného. Nejdůležitější věci v současném vládním prohlášení – liniové stavby, daně, veřejné investice, zvýšení rozpočtu obrany, regulace počtu zdravotních pojišťoven, stavby dálnic, vysokorychlostní železnice, jsou přesně těmi body, které minulá vláda absolutně nezvládla. Nyní je předkládá znovu a opět se stejným budovatelským étosem jako před čtyřmi lety.

Celý dokument je hodně obecný. Konkrétní věci jsou hlavně v sociální oblasti, kam je vnesla sociální demokracie. Hlavním rozdílem proti programu vlády z roku 2014 je silné odmítnutí eura: „Samotné přijetí společné měny by také v nejbližší době znamenalo povinnost pro Českou republiku vložit do ESM řádově desítky miliard korun s tím, že související podmíněné závazky by mohly následně dosáhnout stovek miliard korun.“

Podobně ostré je prohlášení i v oblasti migrace. Stojí na odmítání kvót a centrálního přerozdělování uprchlíků. Vláda také volá, aniž by to takto vyjádřila, po revizi Lisabonské smlouvy a návratu rozhodování o migrační politice do rukou národních vlád.

Klíčovou položkou programu každé vlády je přístup k daním. Tady bude třeba udělat hlubinnou analýzu na základě doplňujích podkladů. Objevují se tu totiž podezřelé formulace typu „koncepční řešení daňových odpočtů“ nebo „rekodifikace příjmových daní“. Přestože na jiném místě vláda říká, že „změny musejí zaměstnancům přinést snížení daňové zátěže o jeden procentní bod,“ středoevropský instinkt říká, že to může skončit úplně jinak.

V textu jsou naznačeny i dvě systémově-politické změny. Vláda chce uskutečnit dávnou myšlenku expremiéra Paroubka postupně vyjmout oblast sportu z rukou ministerstva školství. Už dnes na Úřadu vlády funguje pověřenec pro sport, který má vytvořit nový centrální orgán – Národní sportovní agenturu. Jaké bude mít pravomoci, není jasné, ale je to cesta správným směrem.

Druhým politickým momentem je, že vláda v zájmu „zefektivnění voleb“ chce změnit systém voleb do Senátu z dvoukolového na jednokolový. Tady je třeba vystřelit varovnou světlici. Smyslem opatření není ušetřit pár desítek milionů za jedno kolo voleb, ale prostřednictvím volebního systému snáze ovládnout horní komoru parlamentu. To je přesně ta věc, která spojuje hnutí ANO, komunisty i okamurovce – kandidáty, proti nimž se mezi prvním a druhým kolem většinou spojí voliči stran, jejichž kandidáti propadli.

A proč je důležitý Senát? K vytvoření většiny, která změní ústavu. V otázce referenda o vystoupení z EU například. To je to, oč se hraje v této fázi. Summa summárum, český národ tuto vládu přežije, i když mu možná zvýší daně. Ovládnutí Senátu by však mohlo ohrozit mezinárodní postavení Česka. Proto jedna větička o osmi slovech má možná větší výbušnost než celý zbytek programu.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex


Další komentáře Bohumila Pečinky najdete zde >>>