Komentář Dušana Šrámka: Benešová bude mít státní žalobce na mušce

Marie Benešová

Marie Benešová Zdroj: Profimedia.cz

Nastupující ministryně spravedlnosti Marie Benešová
Nejvyšší státní zástupkyně a někdejší ministryně Marie Benešová
3
Fotogalerie

Rezignace ministra spravedlnosti Jana Kněžínka den poté, co policie navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše (ANO), vzbudila pochopitelné podezření o provázanosti obou kroků. Nezajistil jsi mi smetení kauzy ze stolu, tak půjdeš. Takové prvoplánové spojení je ovšem naivní. Babiš by musel být padlý na hlavu, aby takhle konal, a dal podobným spekulacím průběh. To ale neznamená, že žádná souvislost s dokončením vyšetřování dotačního podvodu na Čapí hnízdo není.

V justičních kruzích se šušká, že pravé pozadí rezignace je jinde. Vše odstartovalo Městské státní zastupitelství v Praze, které informaci o ukončení vyšetřování ústy svého tiskového mluvčího potvrdilo, včetně nárysu dalšího postupu. Dosud neoficiálním informacím, které probleskovaly do tisku o tom, jak vyšetřování pokračuje, se tak dostalo puncu oficiálnosti.

A právě to mělo Babiše zvednout ze židle, údajně za to měl Kněžínka sepsout, a ten si řekl, že u toho nemusí dál asistovat. Stejně možné je ale i vysvětlení, že Kněžínek dopředu nechtěl čelit tlakům z premiérovy strany poté, co případ doputoval pod jeho resort, a po anglicku se zdekoval. Svým způsobem se dá říci, že Kněžínek namazal načasováním svého odchodu Babišovi schody, protože musel vědět, jak bude takový krok v závislosti na postup vyšetřování působit na veřejnosti.

O jeho odvolání a nahrazení právě Marií Benešovou se ostatně spekulovalo delší dobu. Otázkou je, zda a co s Čapím hnízdem může udělat ona, a je třeba říci, že s tím nenadělá de facto nic. Jistě, může vládě navrhnout odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, na kterého má prezident, který Babišovi Benešovou podstrčil, žízeň kvůli vyšetřování veřejné zakázky v Lánské oboře. Prezident ostatně nemusí ani oba vrchní státní zástupce, Iva Ištvana a Lenku Bradáčovou. Oba vrchní státní zástupce ale už odvolává jejich nadřízený, a navíc mají možnost se bránit žalobou u NSS.

Nový nejvyšší by tedy musel nejprve najít něco na vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou, aby existovaly alespoň formální důvody odvolání. A pak ještě na vedoucího městského státního zástupce Martina Erazíma, který šéfuje dozorovému státnímu zástupci Pavlu Šarochovi. Ta cesta je příliš dlouhá na to, aby se dalo cokoli stihnout do doby, než obžaloba poputuje na soud.  I když se neposlušnému soudu dají dělat také různé naschvály, jak ukazoval například Robert Pelikán, přece jenom není tak snadné do jeho rozhodování z ministerského postu zasahovat.

Nicméně to, že Benešová půjde po současném vedení státního zastupitelství i bez ohledu na další osud Čapího hnízda se dá předpokládat. Stačí, aby předložila vládě návrh na odvolání nevyššího státního zástupce, a ten na obě pozice vrchních vyhlásil výběrové řízení. Nebo může předložit novelu zákona o státním zastupitelství, která stanoví funkční dobu tak, že už ji budou mít odsezenou. Ani jednoho z těch tří výtečníků na čele veřejné žaloby nebude škoda, zla se se už napáchali dost. Na další osud kauzy to nebude mít sice už žádný vliv, ale Babiš se alespoň pomstí svým dosavadním ochráncům, že ji nechali dojít tak daleko.