Komentář Martina Čabana: Babišův šeredný faul

Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Je čím dál jasnější, že Andrej Babiš se po volbách rozhodl přebudovat republiku na jakýsi svět podle Babiše. Je to snaha vrcholně nebezpečná. Babiš je milovníkem toho, čemu se v rétorice říká argument k člověku. Teoretici řečnického umění od antických klasiků po Schopenhauera stavějí tento způsob vedení sporů do protikladu k argumentaci k věci – místo aby se diskutující soustředil na věcnou podstatu sdělení, snaží se zpochybnit důvěryhodnost původce sdělení. 

Dopouštíme se toho jednou za čas všichni, ale na Babišovi by se tento diskuzní faul dal vyučovat. Rozhovory s novináři rád začíná otázkou „kdo vás platí“. Otázky na svůj majetek ze strany České televize slavně odbyl tím, že označil celé médium za „zkorumpovanou pakáž“.

Kritiku ze strany premiéra Bohuslava Sobotky pravidelně odrážel poukazem na jeho roli v kauze OKD nebo zpochybňováním jeho okolí. Názorům Miroslava Kalouska se brání tím, že jej označuje za zloděje a korupčníka. Budiž, v politické diskuzi se používají všelijaké fauly a zrovna argument k člověku patří k těm zcela běžným.


Kdo je pro vás ten pravý kandidát na prezidenta? Zjistěte to ve volební kalkulačce >>>


Skutečně velký problém nastává, když se Babišovo hnutí ANO snaží tuto rétorickou libůstku svého šéfa převést na institucionální úroveň.

Snaha předvolat na jednání mandátového a imunitního výboru bývalého detektiva Jiřího Komárka není ničím jiným. Před poslanci má současný zaměstnanec ministerstva financí vystoupit proto, že údajně má kompromitující informace na vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo. Ke kauze samotné nemůže říci nic, protože s ní nemá zhola nic společného.

Věcnou podstatu kauzy, tedy to, že podezření z dotačního podvodu nestojí zcela na vodě, přitom potvrzuje zpráva evropského úřadu OLAF, takže je zjevné, že si ji vyšetřovatel Nevtípil ani státní zástupce nevycucali z prstu. Ani diskreditací Nevtípila se na podstatě kauzy vůbec nic nezmění. Pokud existuje nějaké podezření ohledně Nevtípilových kvalit, má se jím zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů.


Vše o prezidentských volbách čtěte zde >>>


Pokud jde o konkrétní kroky v kauze, tak na to je zase státní zástupce. A pokud je konstrukce obvinění vratká, má ji smést ze stolu soud. Poslanci imunitního výboru nemají do žádné z těchto věcí co mluvit.

Mají rozhodovat o tom, zda má vyšetřovaný čin něco společného s výkonem mandátu poslance. Což nemá. Na všechno ostatní máme standardní justiční a kontrolní nástroje, jimž by měl být Babiš bez zaváhání vydán.

Průběh prezidentských voleb sledujte v online přenosu >>>

To není volání po krvi, jak se ve sněmovně vyjádřil šéf komunistů Filip. Je to volání po standardním průběhu standardních mechanismů spravedlnosti, na něž nejsilnější politická strana v zemi za přispění extremistů hodně nevybíravě útočí.

Přistoupit na zpochybnění celé kauzy prostřednictvím zpochybnění osoby vyšetřovatele znamená napadnout policii, státní zastupitelství i soudy a bezvýhradně přijmout Babišovo vidění světa. A nabídnout mu na zlatém podnosu výkonnou moc bez jakékoli kontroly. Rád si ji vezme.

Přehled všech prezidentských kandidátů najdete zde >>>

Světem dnes hýbe také bitcoin a další kryptoměny. Vše o nich čtěte zde >>>

Kam se vydá cena bitcoinu a dalších kryptoměn? Napoví tento článek >>>