Komentář Martina Čabana: O dvou koaličních krizích

Zleva pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a zastupitelé hlavního města Jan Čižinský (Praha Sobě) a Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu - TOP 09 a STAN).

Zleva pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a zastupitelé hlavního města Jan Čižinský (Praha Sobě) a Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu - TOP 09 a STAN). Zdroj: ČTK

Jednání Sněmovny
Jiří Pospíšil (TOP 09) a Jan Čižinský (Praha sobě)
3
Fotogalerie

Jako by si politici potřebovali líné letní měsíce zpestřovat alespoň koaličními spory. Po otřesech ve vládní koalici se skřípot ozývá i ze spojů, které drží pohromadě koalici v Praze. Příčiny obou sporů jsou různé, ale jedno mají vládní i pražská koalice společné – obě vznikly jako křehká spojenectví, která narážejí na limity vazeb, jež je drží pohromadě. Koalice ANO a ČSSD funguje na jednoduchém principu. Morální otázky spojené se spoluprací s trestně stíhaným premiérem v kolosálním střetu zájmů je ČSSD ochotná ignorovat, dokud je jejich naléhavost přebíjena štědrým rozdáváním peněz voličům. To funguje přesně do chvíle, než peníze dojdou. To se děje právě teď. Úporná snaha hlavy státu ukázat, kdo je v české politice pánem, věci samozřejmě nepomáhá

S pražskou koalicí je to složitější. Hnutí ANO bylo po působení Adriany Krnáčové v čele metropole vnímáno v povolebních jednáních jako toxické. ODS sice volby v Praze vyhrála, ale její pověst z dob minulých jí ubrala na koaličním potenciálu. A tak matematická nutnost koalice tří stran vehnala do nesourodého spojenectví Piráty, Spojence pro Prahu vedené Jiřím Pospíšilem a Prahu sobě Jana Čižinského. Proti síle vazeb tvořených nemožností sestavit obhajitelnější koalici začala naplno působit síla ideologických rozporů a odlišných pohledů na politiku.

Pohledy na styl vládnutí se střetly naposledy ve sporu o šéfa Pražské plynárenské. Zatímco Čižinský a Pospíšil jsou zvyklí na tradiční hledání kompromisů v politických jednáních, Piráti chtějí stavět na odiv svůj radikalismus a řádí v městských firmách jako černá ruka. I kdyby to bylo nastokrát oprávněné, takhle koaliční vládnutí prostě nefunguje.

Ideologický rozpor je dobře patrný v otázce počítání prázdných pražských bytů přes sledování elektroměrů a při debatě o vyšší dani z nevyužívaných bytů. TOP 09 takové nápady samozřejmě děsí, přesto si je Piráti nedokážou odpustit.

A pak je tu faktor Jiří Pospíšil. Toho na podzim čeká těžká obhajoba pozice šéfa TOP 09. Jako znovuzvolený europoslanec toho zatím nemohl moc předvést a v Praze je jen řadovým zastupitelem, přesto se potřebuje zviditelnit a vymezit. Což se mu mnohem lépe dělá během koaliční krize než v běžném denním provozu magistrátu.

Všechny strany v obou koalicích mají také spoustu dobrých důvodů v nich zůstat. Proto je možné, že své současné smyky vyberou. Hlubší strukturální problémy ale nikam nezmizí a je jen otázkou času, kdy vyhřeznou na povrch znovu.